Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rekonstrukce chladících jednotek v budově sídla Libereckého kraje

Šírová Květa

  • 12. 07. 2013 11:20
  • Ekonomika

Sdílet článek

Rada Libereckého kraje schválila změnu rozpočtu, jejímž důvodem je vyčlenění finančních prostředků ve výši 5.920 tis. Kč na rekonstrukci chladících a klimatizačních jednotek v budově sídla kraje.

Stávající chladící jednotky v budově pracují nepřetržitě 13 let. Budova kraje má prosklený plášť a zajištění funkční klimatizace je nezbytné pro její provozuschopnost. Oprava je vzhledem ke stáří a rozsahu závad zcela neekonomická. Je proto nutné přistoupit k celkové rekonstrukci, jejíž součástí bude výměna stávajících chladících a klimatizačních jednotek za nová a technicky modernější tepelná čerpadla. 

„Navrhované řešení vychází ze Studie energetických úspor, kterou si Liberecký kraj nechal zpracovat od specializované firmy. Nové chladící a klimatizační jednotky by vedle zajištění spolehlivého provozu měly navíc přinést úspory ve výši okolo 500 tis. Kč ročně. S ohledem na ekonomičnost provozu budou pořízena teplená čerpadla, která dovedou nejen chladit, ale využívají zároveň teplo z chlazení i z venkovního vzduchu k získání dodávky tepelné energie,“ říká Marek Pieter, ekonomický náměstek hejtmana LK.

 

Pokud rozpočtová změna bude schválena i v zastupitelstvu kraje, přistoupí kraj v k vyhlášení veřejné zakázky na dodavatele této investiční akce a k její realizaci ještě v tomto roce.

 

Liberecký kraj byl postaven v letech 1966-1976 v roce 2000 se uskutečnila rekonstrukce a ve stejném roce se pouze repasovaly klimatizační jednotky. V současné době byla zahájena příprava výměny těchto starých zařízení za nový systém tepelných čerpadel vzduch/voda. (levnější roční provoz o 500 tis. Kč, nevyužívání současného média, možnost dotápění atd.)

Pro zajímavost: Roční spotřeba vody pro vlhčení vzduchu v pračkách vzduchu je 559 m3 a její čistící kapacita činí 56 500 m3/hod vzduchu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky