Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Skleněné městečko Železný Brod navštívila i Jaroslava Brychtová

Mgr. Langer Jiří

  • 16. 09. 2013 19:11
  • Školství

Sdílet článek

Již 7. ročník slavností sklářského řemesla v Železném Brodě, jejichž společným jmenovatelem je SKLÁŘSTVÍ železnobrodského regionu a vše, co s ním souvisí, se konal 14. a 15 září. Před SUPŠ sklářskou v Železném Brodě se ráno setkali skláři, umělci, sklářští řemeslníci a výrobci, příznivci a obdivovatelé sklářského řemesla. Záštitu nad letošním ročníkem převzali hejtman Libereckého kraje Martin Půta a členka Rady kraje Alena Losová, pověřená řízením resortu školství Libereckého kraje, kteří se zúčastnili i zahájení celé akce spolu se starostou města André Jakubičkou, náměstkyní hejtmana Hanou Maierovou, radním Vladimírem Mastníkem, ředitelkou sklářské školy Akad. soch. Zdeňkou Laštovičkovou a jejich hosty, zástupci místních podnikatelů, studenty a pedagogy sklářské školy.

Hejtman a krajští radní si prohlédli průmyslovku, náměstkyně Hana Maierová dokonce vyfoukla zajímavý tvar skleněné bakule.

„Věřím, že sklářské řemeslo zůstane synonymem tohoto města, a že se tomuto řemeslu opět bude dařit jako v minulosti,“ řekl hejtman, který spolu s radními pozdravil sklářskou legendu Jaroslavu Brychtovou.

Letošní program Skleněného městečka vsadil na rozmanitost, a to i za vydatné podpory polských partnerů, partnerské obce Olszyna a města Jelenia Góra.  Jelenohorský Art Glass Festival se stal v tomto roce díky projektu Sklo nezná hranic partnerskou slavností Skleněnému městečku. Tento projekt je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Euroregionu Nisa.

Polsko v hudbě zastupovala dechová hudba Orkiestra Reprezentacyjna Miasta I Gminy Olszyna, Finezja –  instrumentální  septet, kterou tvoří studenti střední umělecké školy z Jelení Hory a rocková skupina CoEra Jelenia Góra.

Odpolední sobotní program vyplnil vynikající liberecký Big´O´Band, hrající nejenom klasické bigbandové skladby, ale i moderní soudobou tvorbu. Velkým lákadlem sobotního dne byla jedinečná skupina The Tap Tap, kterou tvoří převážně muzikanti se zdravotním postižením, studenti či absolventi škol pražského Jedličkova ústavu. Pod vedením kapelníka Šimona Ornesta stoupá popularita skupiny strmě vzhůru.

Večer pak zaujaly skupinu Vypsaná fixa a skupina Těsně Vedle pop-rockovým koncertem.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky