Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Studenti českolipského gymnázia úspěšně reprezentovali v mezinárodních soutěžích

Mgr. Langer Jiří

  • 09. 09. 2013 17:30
  • Školství

Sdílet článek

V průběhu letošních prázdnin se konala mezinárodní kola řady prestižních soutěží a olympiád, mezi nimi též olympiády matematické, fyzikální a astronomické, kde mělo českolipské gymnázium své reprezentanty. Mimořádně nadaní studenti Miroslav Hanzelka a Tomáš Novotný se v mezinárodní konkurenci rozhodně neztratili.

Student českolipského gymnázia Miroslav Hanzelka úspěšně zabodoval na dvou mezinárodních olympiádách

Miroslav Hanzelka, dnes již absolvent Gymnázia v České Lípě, byl vybrán do pětičlenného týmu, který reprezentoval Českou republiku na Mezinárodní fyzikální olympiádě, která se letos konala v Dánsku. Mezi konkurencí čtyř set středoškoláků z 83 zemí zabodoval a přivezl bronz a byl druhým nejlepším účastníkem české výpravy.

Češi získali na této olympiádě celkem tři medaile (1krát stříbro a 2krát bronz).

„Těší nás, že právě student z našeho českolipského gymnázia patřil mezi medailisty a svými vědomostmi tak velmi úspěšně reprezentoval nejen Českou republiku, ale také Liberecký kraj a naše gymnázium na mezinárodní úrovni,“ uvedla ředitelka školy Lenka Řebíčková s tím, že Mirek se kromě Mezinárodní fyzikální olympiády zúčastnil také Mezinárodní olympiády v astronomii a astrofyzice v řeckém Volosu. Také na této olympiádě reprezentovalo Českou republiku pět vybraných studentů.

„Na této olympiádě byl Mirek třetím neúspěšnějším reprezentantem ČR a za své výkony obdržel čestné uznání,“ doplnila ředitelka.

Tomáš Novotný získal v matematice mimořádný úspěch

Tomáš Novotný z letošní oktávy A je dlouholetým úspěšným řešitelem mnoha vědomostních soutěží, především matematických, fyzikálních a chemických. K jeho nejvýraznějším úspěchům patří především 1. a 2. místo v celostátní matematické soutěži Klokan a 3. místo v celostátním kole Logické olympiády. V matematické soutěži družstev Náboj byl opakovaně velmi výrazným členem úspěšného týmu naší školy, který v posledních dvou ročnících obsadil 4. a 6. místo v ČR.

Velmi dlouhý seznam by představoval výčet předních umístění Tomáše v krajských kolech. Často se jich účastnil nejen ve své kategorii, ale dokázal se prosadit i v konkurenci studentů z vyšších ročníků. Letos se poprvé zúčastnil celostátního kola Matematické olympiády kategorie A (mladší kategorie nemají celostátní kolo) a na základě svého úspěšného vystoupení získal nominaci do družstva ČR na Středoevropskou matematickou olympiádu (MEMO).

Velmi náročná soutěž se konala v maďarském městečku Veszprém ve dnech 22. - 28. srpna. Celkem se účastnilo 10 národních týmů, každou zemi reprezentovalo 6 středoškolských studentů. Každý student řešil osm úloh. Už jen samotná účast je mimořádným úspěchem matematických schopností každého z nominovaných.

„V pořadí jednotlivců získal Tomáš 6. - 12. místo a za svůj bodový zisk obdržel stříbrnou medaili,“ prozradila ředitelka.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky