Ukončení forenzního auditu Zdravotnické záchranné služby LK (ZZS LK)

18. 12. 2013

Rada kraje uzavřela audit ZZS LK, když na svém zasedání 17. 12. vzala na vědomí závěry z rozkladu k oponentuře Bc. S. Mackovíka a k vyjádření managementu Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, p.o. Rozklad společnosti Nexia AP, a.s. jednoznačně vyvrací námitky, které k výsledkům forenzního auditu předložil bývalý ředitel ZZS LK Bc. Stanislav Mackovík ve vlastní oponentní zprávě.

K forenznímu auditu se vyjádřilo i současné vedení ZZS LK a předložilo Vyjádření současného managementu ZZS LK. K oběma oponentním zprávám zpracovala společnost NEXIA AP, a. s. vyjádření – Rozklad, kde se vyjádřila k jednotlivým námitkám.

Rada kraje vzala na vědomí Rozklad jak k vlastní oponentní zprávě Bc. S. Mackovíka, tak k vyjádření managementu Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, p. o..

Námitky Bc. Mackovíka, obsažené v jeho oponentní zprávě, se vůbec nevěnovaly klíčovým problémům v činnosti ZZS LK, které byly zdrojem neefektivity hospodaření. Naopak v naprosté většině sledují pouze okrajové problémy forenzního auditu ZZS LK (námitka k vymezení pojmu technická a servisní prohlídka, účinnost externí kontroly, slevy na PHM atd.)

„Závěry Rozkladu jednoznačně vyvracejí námitky Bc. Mackovíka. Bývalý ředitel ZZS LK nijak a ničím nevysvětlil ani nevyvrátil závěry forenzního auditu, z nichž vyplývá nehospodárnost jednání a neodůvodněné nakládání s prostředky organizace,“ zdůraznila statutární náměstkyně hejtmana.

Postoj k závěrům auditu ze strany současného managementu je výrazně rozdílný od názoru Bc. Mackovíka, který dílčí zjištění a závěry forenzního auditu neakceptuje. Současný management říká, že některé skutečnosti je třeba upřesnit, popř. odmítnout, jiné je ale nutno přijmout jako fakt vypovídající o nezavedených nebo ne zcela správně řízených procesech v ZZS LK.

Rozklad NEXIA AP pak jednotlivé dílčí námitky Managementu ZZK odmítá jako nedůvodné, když toto odmítnutí opírá o vznesené argumenty a skutečný skutkový stav věci.

Je proto třeba přijmout tyto analýzy a doporučení jako výchozí platformu pro restrukturalizaci a zefektivnění činnosti ZZS LK.

Viz také video: http://www.youtube.com/watch?v=j5W2Ta1kWhs

jiri.langer@kraj-lbc.cz