V Proměnách času – tak se bude odvíjet cestovní ruch v Libereckém kraji v roce 2013

• 21. 03. 2013 16:34

Liberecký kraj pokračuje v roce 2013 v prezentaci dalšího vybraného tematického celku, jako se představil v loňském roce s tématem Křehká krása, vybroušená chuť, kdy podporoval tradiční řemesla v podobě výroby skla, bižuterie a piva.

Pro rok 2013 bylo zvoleno téma, které se vrací zpět zejména k dovolené za poznáním a za zážitkem. „Ústředním motivem jsou hrady, zámky, hradní zříceniny a technické památky s ohledem na využití v cestovním ruchu. Tyto ústřední motivy „jsou zabaleny“ do motta PROMĚNY ČASU. Témata nebyla vybrána náhodou, cílem je opět k jednomu stolu posadit více hráčů z cestovního ruchu, vzájemně je provázat a přimět spolupracovat,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Hana Maierová s tím, že mezi hlavní partnery patří 4 turistické regiony působící na území Libereckého kraje (Českolipsko, Český ráj, Krkonoše a Jizerské hory), dále informační centra a poskytovatele služeb v cestovním ruchu.

K tématu hrady, zámky, hradní zříceniny Liberecký kraj přizval Národní památkový ústav a to z jednoho důvodu - v celé České republice bude právě Národním památkovým ústavem prezentován v letošním roce další významný šlechtický rod. Po Rožmbercích v roce 2011 a Pernštejnech v roce 2012 se ústředním šlechtickým rodem pro rok 2013 stal francouzský rod Rohanů. Hlavním sídlem Rohanů byl v minulosti státní zámek Sychrov, a proto bylo nasnadě se k tomuto tématu připojit.

„Liberecký kraj se nebude striktně věnovat pouze tomuto jednomu šlechtickému rodu, svoji prezentaci rozšíří právě na téma hrady, zámky a hradní zříceniny a zážitku na nich,“ prozradila náměstkyně hejtmana.

Návštěvníci se mohou podle ní těšit na novou brožuru Hrady, zámky, hradní zříceniny, trhací mapu Hradů a zámků v Euroregionu Nisa, pohledy, kalendáře, pexesa, aplikace na webu a řadu dalších. Po celém Libereckém kraji budou probíhat výstavy, koncerty, autorská čtení, soutěže pro děti a fotosoutěže, lze si vyzkoušet geohru či prověřit vědomosti ve znalostních soutěžích.

Druhým tématem jsou technické památky a jejich využití v cestovním ruchu. Ani toto téma nebylo zvoleno náhodou.

„V letošním roce slaví jeden z nejvýznamnějších technických unikátů – horský vysílač Ještěd – významné jubileum, a to 40 let od svého otevření v roce 1973. Není však jedinou památkou svého druhu, která se pyšní „kulatými narozeninami. Kabinová lanovka vedoucí na vrchol Ještědu, provozována Českými drahami a.s., oslaví v letošním roce 80 let svého fungování. Ani tyto dvě skutečnosti nešly přehlédnout, proto se Liberecký kraj rozhodl vyzdvihnout i toto téma a podpořit,“ řekla Hana Maierová a připomněla, že ústředním partnerem jsou v této oblasti České radiokomunikace, které vysílač vlastní.

Mezi další partnery patří horský hotel Ještěd, občanské sdružení Ještěd 73, České dráhy a.s., Okresní hospodářská komora v Jablonci nad Nisou, která realizovala projekt Industriální památky a řada dalších. Konkrétně se návštěvníci mohou těšit na trhací mapu památek, rozvoj tématu na sociálních sítích, microsite věnovaný Ještědu, dny otevřených dveří a velké vyvrcholení v podobě Oslav Ještědu.

Všechny aktivity jsou postupně připravovány tak, aby mohli odstartovat další turistickou sezónu v roce 2013.

„Přejme si, aby byla ještě úspěšnější než ta loňská, která do Libereckého kraje přilákala 680 797 turistů, což bylo dle údajů Českého statistického úřadu o 48 000 turistů více než v roce 2011 Kompletní informace a výstupy budou pravidelně doplňovány na turistický portál www.liberecky-kraj.cz