Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V Proměnách času – tak se bude odvíjet cestovní ruch v Libereckém kraji v roce 2013

Mgr. Langer Jiří

  • 21. 03. 2013 16:34

Sdílet článek

 

Liberecký kraj pokračuje v roce 2013 v prezentaci dalšího vybraného tematického celku, jako se představil v loňském roce s tématem Křehká krása, vybroušená chuť, kdy podporoval tradiční řemesla v podobě výroby skla, bižuterie a piva.

Pro rok 2013 bylo zvoleno téma, které se vrací zpět zejména k dovolené za poznáním a za zážitkem. „Ústředním motivem jsou hrady, zámky, hradní zříceniny a technické památky s ohledem na využití v cestovním ruchu. Tyto ústřední motivy „jsou zabaleny“ do motta PROMĚNY ČASU. Témata nebyla vybrána náhodou, cílem je opět k jednomu stolu posadit více hráčů z cestovního ruchu, vzájemně je provázat a přimět spolupracovat,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Hana Maierová s tím, že mezi hlavní partnery patří 4 turistické regiony působící na území Libereckého kraje (Českolipsko, Český ráj, Krkonoše a Jizerské hory), dále informační centra a poskytovatele služeb v cestovním ruchu.

 

K tématu hrady, zámky, hradní zříceniny Liberecký kraj přizval Národní památkový ústav a to z jednoho důvodu - v celé České republice bude právě Národním památkovým ústavem prezentován v letošním roce další významný šlechtický rod. Po Rožmbercích v roce 2011 a Pernštejnech v roce 2012 se ústředním šlechtickým rodem pro rok 2013 stal francouzský rod Rohanů. Hlavním sídlem Rohanů byl v minulosti státní zámek Sychrov, a proto bylo nasnadě se k tomuto tématu připojit.

„Liberecký kraj se nebude striktně věnovat pouze tomuto jednomu šlechtickému rodu, svoji prezentaci rozšíří právě na téma hrady, zámky a hradní zříceniny a zážitku na nich,“ prozradila náměstkyně hejtmana.

 Návštěvníci se mohou podle ní těšit na novou brožuru Hrady, zámky, hradní zříceniny, trhací mapu Hradů a zámků v Euroregionu Nisa, pohledy, kalendáře, pexesa, aplikace na webu a řadu dalších. Po celém Libereckém kraji budou probíhat výstavy, koncerty, autorská čtení, soutěže pro děti a fotosoutěže, lze si vyzkoušet geohru či prověřit vědomosti ve znalostních soutěžích. 

 

Druhým tématem jsou technické památky a jejich využití v cestovním ruchu. Ani toto téma nebylo zvoleno náhodou.

„V letošním roce slaví jeden z nejvýznamnějších technických unikátů – horský vysílač Ještěd – významné jubileum, a to 40 let od svého otevření v roce 1973. Není však jedinou památkou svého druhu, která se pyšní „kulatými narozeninami. Kabinová lanovka vedoucí na vrchol Ještědu, provozována Českými drahami a.s., oslaví v letošním roce 80 let svého fungování. Ani tyto dvě skutečnosti nešly přehlédnout, proto se Liberecký kraj rozhodl vyzdvihnout i toto téma a podpořit,“ řekla Hana Maierová a připomněla, že ústředním partnerem jsou v této oblasti České radiokomunikace, které vysílač vlastní.

Mezi další partnery patří horský hotel Ještěd, občanské sdružení Ještěd 73, České dráhy a.s., Okresní hospodářská komora v Jablonci nad Nisou, která realizovala projekt Industriální památky a řada dalších. Konkrétně se návštěvníci mohou těšit na trhací mapu památek, rozvoj tématu na sociálních sítích, microsite věnovaný Ještědu, dny otevřených dveří a velké vyvrcholení v podobě Oslav Ještědu.

 

Všechny aktivity jsou postupně připravovány tak, aby mohli odstartovat další turistickou sezónu v roce 2013.

„Přejme si, aby byla ještě úspěšnější než ta loňská, která do Libereckého kraje přilákala 680 797 turistů, což bylo dle údajů Českého statistického úřadu o 48 000 turistů více než v roce 2011 Kompletní informace a výstupy budou pravidelně doplňovány na turistický portál www.liberecky-kraj.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky