Více než 96 milionů korun půjde na dva projekty krajských měst

• 29. 03. 2013 14:49
  • Rozvoj

Výbor Regionální rady Severovýchod zasedal 29. března v Pardubicích. Podpořil pardubické Tyršovy sady a libereckou dostavbu a rekonstrukci sportovního areálu ve Starých Pavlovicích, oba projekty za 96,7 milionů korun. Členové výboru se shodli také na přerozdělení prostředků v ROP Severovýchod.

„Více dotací by mělo jít na silniční projekty, konkrétně na modernizace silnic druhé a třetí třídy na území všech tří krajů,“ řekl Martin Půta, předseda Regionální rady.

SK RAPID Pavlovice získal v rámci integrovaného plánu města Liberce bezmála 20,4 miliony korun z unijních fondů na dostavbu a rekonstrukci sportovního areálu ve Starých Pavlovicích. Město Pardubice uspělo s projektem revitalizace Tyršových sadů dotovaným z Unie 76,3 miliony korun.

Výbor Regionální rady vyhověl zástupcům Pardubic a Liberce, kteří žádali o změnu finančního plánu v předkládání žádostí o platbu za dílčí projekty realizované kromě zmíněných měst také v Hradci Králové.

Do 30. června příštího roku musí zástupci krajských měst požádat Regionální radu o proplacení 95 procent prostředků vyčleněných na konkrétní integrovaný plán města,“ řekl pověřený ředitel Úřadu Regionální rady Zdeněk Vašák. Do konce příštího roku pak musí požádat o proplacení 99 procent vyčleněných prostředků.

„Tímto učinil Výbor Regionální rady mimořádně vstřícný krok vůči městům," komentoval rozhodnutí Výboru liberecký hejtman Půta.

Jednalo se také o přeskupení 250 milionů korun v ROP Severovýchod.

„Jde o zbývající prostředky vyčleněné na rozvoj cestovního ruchu. Chceme je využít na stavbu, rekonstrukci či modernizaci silnic druhé a třetí třídy. V této oblasti jsou prostředky skutečně potřeba,“ vysvětlil Martin Půta.

Návrh revize ROP Severovýchod musí kromě řady českých institucí schválit i Evropská komise.

„Pak můžeme vyhlásit výzvu na předkládání žádostí o dotaci na silniční projekty,“ dodal pověřený ředitel Zdeněk Vašák.

Členové Výboru hovořili také o obnovení certifikace pro ROP Severovýchod.

„O této záležitosti jsem několikrát jednal s ministrem Kalouskem. Zatím neznáme výši korekce. Více bychom měli vědět za měsíc, proto svoláme v dubnu mimořádné zasedání,“ uzavřel záležitost Martin Půta.

Podle něj nezbývá Regionální radě nic jiného, než se se státem dohodnout.

„Čím dříve, tím lépe. Jedině tato dohoda umožní obnovit certifikaci programu a dočerpat z Unie více než pět miliard korun, které v ROP Severovýchod zbývají,“ dodal pardubický hejtman a místopředseda Regionální rady Martin Netolický.