Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Více než 96 milionů korun půjde na dva projekty krajských měst

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 03. 2013 14:49
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Výbor Regionální rady Severovýchod zasedal 29. března v Pardubicích. Podpořil pardubické Tyršovy sady a libereckou dostavbu a rekonstrukci sportovního areálu ve Starých Pavlovicích, oba projekty za 96,7 milionů korun. Členové výboru se shodli také na přerozdělení prostředků v ROP Severovýchod.

 „Více dotací by mělo jít na silniční projekty, konkrétně na modernizace silnic druhé a třetí třídy na území všech tří krajů,“ řekl Martin Půta, předseda Regionální rady.

 

SK RAPID Pavlovice získal v rámci integrovaného plánu města Liberce bezmála 20,4 miliony korun z unijních fondů na dostavbu a rekonstrukci sportovního areálu ve Starých Pavlovicích. Město Pardubice uspělo s projektem revitalizace Tyršových sadů dotovaným z Unie 76,3 miliony korun.

Výbor Regionální rady vyhověl zástupcům Pardubic a Liberce, kteří žádali o změnu finančního plánu v předkládání žádostí o platbu za dílčí projekty realizované kromě zmíněných měst také v Hradci Králové.

Do 30. června příštího roku musí zástupci krajských měst požádat Regionální radu o proplacení 95 procent prostředků vyčleněných na konkrétní integrovaný plán města,“ řekl pověřený ředitel Úřadu Regionální rady Zdeněk Vašák. Do konce příštího roku pak musí požádat o proplacení 99 procent vyčleněných prostředků.

„Tímto učinil Výbor Regionální rady mimořádně vstřícný krok vůči městům," komentoval rozhodnutí Výboru liberecký hejtman Půta.

Jednalo se také o přeskupení 250 milionů korun v ROP Severovýchod.

„Jde o zbývající prostředky vyčleněné na rozvoj cestovního ruchu. Chceme je využít na stavbu, rekonstrukci či modernizaci silnic druhé a třetí třídy. V této oblasti jsou prostředky skutečně potřeba,“ vysvětlil Martin Půta.

Návrh revize ROP Severovýchod musí kromě řady českých institucí schválit i Evropská komise.

„Pak můžeme vyhlásit výzvu na předkládání žádostí o dotaci na silniční projekty,“ dodal pověřený ředitel Zdeněk Vašák.

 

Členové Výboru hovořili také o obnovení certifikace pro ROP Severovýchod.

„O této záležitosti jsem několikrát jednal s ministrem Kalouskem. Zatím neznáme výši korekce. Více bychom měli vědět za měsíc, proto svoláme v dubnu mimořádné zasedání,“ uzavřel záležitost Martin Půta.

Podle něj nezbývá Regionální radě nic jiného, než se se státem dohodnout.

„Čím dříve, tím lépe. Jedině tato dohoda umožní obnovit certifikaci programu a dočerpat z Unie více než pět miliard korun, které v ROP Severovýchod zbývají,“ dodal pardubický hejtman a místopředseda Regionální rady Martin Netolický.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky