Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Víceoborové třídy na středních školách dostanou téměř dva milióny Kč

Mgr. Langer Jiří

  • 02. 10. 2013 12:19
  • Školství

Sdílet článek

Rada LK souhlasila s příspěvkem 1.894.000 Kč středním školám LK na úhradu nákladů spojených se zajištěním víceoborových tříd.

S ohledem na množství dostupných finančních prostředků je výše příspěvku na dvouoborovou třídu 6.500 Kč. Na tříoborovou třídu je výše příspěvku určena jako násobek příspěvku na dvouoborovou třídu a příslušné váhy, a představuje částku 9.700 Kč.

S ohledem na demografický vývoj a v posledních letech se rozrůstající segment terciérního vzdělávání zájem o obory poskytující střední vzdělání s výučním listem klesá. Ve školách, jejichž snahou je zachovat co nejširší vzdělávací nabídku právě řemeslně orientovaných oborů vzdělání, dochází každoročně ke zhoršení situace v možnostech organizace samotné výuky. Ředitelé jsou nuceni otevírat víceoborové třídy. Jejich výuka je časově a personálně náročnější ve srovnání s jednooborovými třídami. Jedná se o přechodnou situaci.

Odbor školství očekává, že k její stabilizaci dojde v souvislosti se zmírněním poklesu počtu absolventů základních škol. Problém víceoborových tříd v příštím školním roce zasáhne celý cyklus přípravy žáků ve středních školách, tj. všechny vyučované ročníky. Uvedený problém je nadále prohlubován skutečností, že právě mezi žáky, kteří navštěvují obory zakončené výučním listem, se vyskytuje největší podíl žáků opouštějících vzdělávání předčasně.

Příspěvek je zaměřen na zabezpečení výuky oborů středního vzdělání s výučním listem s tříletou délkou přípravy. Jedná se o obory vzdělání, jejichž absolventi jsou na trhu práce zaměstnavateli poptáváni.

Příspěvek je určen středním školám zřizovaným Libereckým krajem, které vzdělávají žáky v oborech kategorie H, tj. oborech vzdělání poskytující střední vzdělání s výučním listem.

Příspěvek je určen na platy pedagogických pracovníků včetně odvodů za práci vykonanou v měsících od září 2013 do prosince 2013 ve dvou a tříoborových třídách, ve kterých se vzdělávají žáci oborů vzdělání kategorie H.

Příspěvek se týká:

•          Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov, ve výši 155.600 Kč

•          Střední odborná škola a Gymnázium, Liberec, Na Bojišti 15, ve výši 90.800 Kč,

•          Střední škola strojní, stavební a dopravní, Liberec ve výši 234.000 Kč,

•          Integrovaná střední škola, Semily, 28. října 607, ve výši 220.400 Kč,

•          Integrovaná střední škola, Vysoké nad Jizerou, ve výši 103.600 Kč,

•          Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Česká Lípa, ve výši 376.800 Kč,

•          Střední průmyslová škola technická, Jablonec nad Nisou, ve výši 90.800 Kč,

•          Střední škola řemesel a služeb, Jablonec nad Nisou, Smetanova 66, 103.600 Kč,

•          Střední škola gastronomie a služeb, Liberec ve výši 90.800 Kč,

•          Střední škola, Lomnice nad Popelkou, ve výši 78.000 Kč,

•          Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant, ve výši 349.600 Kč.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky