Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava grafika Albrechta Dürera v liberecké Oblastní galerii patří k nejlepším v Evropě

Mgr. Langer Jiří

  • 23. 07. 2013 15:45

Sdílet článek

Týdeník Ekonom zařadil výstavu Albrechta Dürera v Oblastní galerii v Liberci, která skončí 1. září, mezi nejlepší v Evropě! Staví je tak po bok takových atraktivních výstav jako jsou nyní  Picasso v Barceloně, Vermeer v Londýně nebo Modigliani ve Švýcarsku.

Unikátní podívanou připravila Oblastní galerie v Liberci. Vůbec poprvé v České republice se zde vystavuje kompletní soubor grafik proslulého renesančního umělce Albrechta Dürera. Nechybí slavný dřevořez Jezdci z Apokalypsy nebo známé tisky Adam a Eva, Rytíř, smrt a ďábel. Dvě stě padesát pět listů pocházejí ze soukromé sbírky německého milovníka umění Ulricha Schulze z Karlsruhe. Tři výstavy již uspořádal v Německu a jednu jedinou nyní uvidí lidé právě v Liberci. Potom budou grafiky, mezi nimiž jsou především dřevořezy a mědiryty, uloženy zpět do depozitáře.

Vernisáže 14. června se mimo jiné zúčastnila náměstkyně hejtmana LK pro kulturu hana Maierová, primátorka Liberce Martina Rosenbergová, ředitel OG Jan Randáček a další hosté.

Sbírku magických rytin, které vyobrazují převážně biblické až apokalyptické výjevy a jejíž hodnota přesahuje miliony eur, můžete spatřit na vlastní oči v Oblastní galerii v Liberci do 1. září. Kromě tisků výstava představí i třicet knih s Dürerovými grafikami.

Profesor Ulrich Schulz sbírá grafiky Dürera celý život. Všechny, které nashromáždil, jsou originály. Schulzeho sbírka je téměř úplná,“ uvedl Jan Randáček, ředitel Oblastní galerie v Liberci. První Dürerovo dílo si pořídil Schulz už jako dvanáctiletý. K vidění jsou tisky již zmíněných dřevořezů či mědirytů, i tvorba suchou jehlou.

Milionová podívaná

Sbírka má hodnotu několika milionů eur. Například Jezdce z Apokalypsy jejich vlastník koupil v roce 1953 za 10 tisíc eur, dnes jsou hodnoceny přibližně na 300 tisíc eur.

Naposledy mohli lidé navštívit výstavu prací Albrechta Dürera v roce 2006, kdy Národní galerie v Praze připravila expozici související s Dürerovým slavným obrazem Růžencová slavnost, již má ve své sbírce. Tisky známého německého umělce vlastní i další muzea a galerie v zemi. Oblastní galerie v Liberci jich má ve sbírce dokonce čtyřicet devět.

Přestože máme relativně velký soubor, tak jeho doplnění do stavu, v jakém bude k vidění na výstavě, by bylo téměř nemožné. Dürer se na trhu s uměním objevuje ojediněle,“ vysvětlil Jan Randáček.

Albrecht Dürer (1471–1528), německý malíř, grafik a teoretik, patří k největším osobnostem evropské renesance a je ikonou světového umění. Jeho díla jsou zastoupená ve všech světových muzeích a patří k nejcennějším sbírkovým předmětům.

Výstava je pořádána v rámci Kulturních dnů Dialog 2013 Liberec – Augsburg, ve spolupráci s Kunstsammlungen und Museen Augsburg.

Otevírací doba: denně kromě pondělí 10–18 hodin, ve čtvrtek do 19 hodin. Každou první středu v měsíci vstup zdarma! Vstupné: dospělí 50 Kč, studenti a děti od 10 let 20 Kč, důchodci 20 Kč, rodinné vstupné 100 Kč.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky