Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Vznikla Filmová kancelář Český ráj, jděte s dětmi za pohádkou

Mgr. Langer Jiří

  • 29. 03. 2013 14:22
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Tradice českého filmu sahá až k počátkům světové kinematografie. Moderní filmové společnosti i profesionální ateliéry v Čechách existovaly již začátkem 20. století a některé české filmy se mezinárodně proslavily dokonce ještě před příchodem zvuku. Ve 30. letech 20. století byly navíc vybudovány barrandovské ateliéry - ve své době nejmoderněji vybavené studio v Evropě, které se stalo symbolem českého filmového průmyslu. Česká republika je a vždy byla filmovou zemí. Vzpomeňme tzv. novou vlnu 60. let, která vyústila v oscarové Ostře sledované vlaky, nebo úspěšné filmy polistopadové v čele s dalším oscarovým Koljou. České filmy mají své stálé příznivce v podobě domácích diváků. Česká republika je zajímavou destinací pro filmaře.

 

Pomineme-li Prahu a města typu Telče či Českého Krumlova, patří Český ráj na mapě filmových míst naší republiky k nejvyhledávanějším. V loňském roce vznikla pod patronací Sdružení Český ráj rozsáhlá studie, která mapuje všechny filmy a pohádky natáčené v Českém ráji. Jsou jich desítky a známých natáčecích míst je přes čtyři desítky.

 

„V současné době jsou výstupy ze studie, kterou vyhotovil novinář Pavel Charousek, zpracovávány na internetové stránky regionu Český ráj. Vedle přehledu filmových míst a filmů zde návštěvník najde také tipy na putování za nejznámějšími filmy a pohádkami, které v Českém ráji vznikly,“ uvedla Pavla Bičíková, projektová manažerka Sdružení Český ráj. Podle ní právě ohlas na tuto novou turistickou nabídku vedl k myšlence založení Filmové kanceláře Českého ráje.

 

Bohemian Paradise Film Office (Filmová kancelář Český ráj) je projektem Sdružení Český ráj, jehož cílem je propagace a rozvoj turistického regionu Český ráj v oblasti cestovního ruchu. Hlavním úkolem kanceláře je propagovat Český ráj prostřednictvím filmu, zajišťovat tzv. filmovou turistiku a podporovat filmové aktivity v tomto regionu. Filmová kancelář nabízí asistenci filmovým produkcím při vyhledávání vhodných lokalit, zajímavých exteriérů, interiérů a při zajištění nezbytných povolení k natáčení. Silnou stránkou kanceláře je výborná znalost lokalit, možností regionu a subjektů v regionu. Kancelář usnadní a urychlí komunikaci s místními subjekty.

 

Pozn.: Sdružení Český ráj se v současné době také stalo partnerem projektu CzechTourism Filmový turismus– produkt cestovního ruchu, který bude CzechTourism podávat do lntegrovaného operačního programu, prioritní osy4 a - Národní podpora cestovního ruchu Cíl Konvergence a prioritní osy 4 b - Národní podpora cestovního ruchu Cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost.

 

Další informace jsou na těchto internetových stránkách:

http://www.filmcommission.cz/film-friendly-regiony/detail/id/14/lg/cs

http://www.facebook.com/pages/Czech-Film-Commission/498549023504598?ref=hl

 

Kontakt:

Bohemian Paradise Film Office - Sdružení Český ráj

Antonína Dvořáka 335, 511 01 Turnov

Pavla Bičíková, telefon: 733 141 983, 481 540 253

e-mail: bicikova@cesky-raj.info

 

 

 

 

 

 

STUDIE ZA FILMEM A POHÁDKOU DO ČESKÉHO RÁJE

V Českém ráji byly natočeny desítky českých a zahraničních pohádek a filmů.

Trosky lákaly již v dávných dobách, čedičové homole byly osídleny od pravěku. Před staletími tu vznikl hrad, který na čas ovládli i loupeživí rytíři a dodnes se traduje, že je v podzemí pod ním ukryto zlato z klášterů, které rytíři vyloupili. V posledních staletích je hrad už jen zříceninou viditelnou zdaleka. Možná proto se také stal oním symbolem Českého ráje, možná proto tak přitahuje. I filmaře.

Znáte jednu z nejhezčích českých pohádek PRINC A VEČERNICE? Vzpomínáte, jak princ Velen bojuje o Večernici se zlým čarodějem Mrakomorem v podání Radka Brzobohatého? Trosky v záběrech určitě poznáte.

Jako kulisa mnohokrát filmařům posloužil Dlaskův statek v Dolánkách u Turnova. Až sem přijdete, určitě si připomenete pohádku RUMPLCIMPRCAMPR nebo další pohádky a filmy, ve kterých si statek zahrál – jmenujme například ZVON JMÉNEM LUKÁŠ.

Jen pár kilometrů od zmíněného Dlaskova statku se nachází zřícenina hradu Frýdštejn. Zde se natáčely záběry další oblíbené české filmové pohádky O PRINCEZNĚ JASNĚNCE A LÉTAJÍCÍM ŠEVCI. Hrad tentokrát posloužil jako sídlo čarodějnic. Na dohled z hradní věže Frýdštejna je zámek Sychrov – určitě znáte ZLATOVLÁSKU a NESMRTELNOU TETU, ne?

Začátkem 70. let na Hrubé Skále a v okolním skalním městě filmaři točili známou pohádku PRINC BAJAJA s krásnou Magdou Vášáryovou a Ivanem Palúchem v hlavních rolích. Kromě hruboskalského zámku se točilo i u rybníku Věžák, u hradu Valdštejn a také na Kopicově statku, jedné z nejvýznamnějších památek lidové architektury v naší zemi. Stavba stojí o samotě mezi Valdštejnem a Hrubou Skálou, v minulém století zde žil hospodář jménem Vojtěch Kopic. Ten do blízkých skal vytesal postavy z českých dějin. Najdete tu kněžnu Libuši, Karla IV. i Tomáše Garrigue Masaryka. Úchvatná galerie, která stojí za návštěvu. Kopicův statek si zahrál i v dalších pohádkách a filmech, jako je NESMRTELNÁ TETA, PRINC A VEČERNICE, filmové drama z období třicetileté války PSÍ KŮŽE, natáčel se tu i seriál PRIMA SEZÓNA.

Vzpomeňme i na jeden rodinný a jeden hudební film. Oba jsou ve svém žánru již doslova kulturní. „Žluťásku, žluťásku, čičorečko,“ zpívají dvě holky a točí se na kolotoči. Kde to je? Přece ve Vesci u Sobotky. Hudební film ze 70. let se jmenuje, PŘIJELA K NÁM POUŤ. V dětských rolích jistě poznáte spoustu současných renomovaných českých herců a hereček.

Asi nejvíc Český ráj proslavila rodinná komedie JAK DOSTAT TATÍNKA DO POLEPŠOVNY. Malý Vašek, co si v prvním díle (JAK VYTRHNOUT VELRYBĚ STOLIČKU) sám našel svého tátu, přijíždí na prázdniny k dědovi. Ožívá zde spousta českorajských zákoutí: Hruboskalské skalní město, náves ve Vesci, kterou projíždí slavná hasičská stříkačka Máňa, která se vždy na každé soutěži umístí poslední. Slavný je i rybník Vidlák, když do něho pošťák v podání Petra Nárožného vletí na Babetě. Vzpomínáte, jak maminka v podání Jany Preissové jedno ráno objeví malého Vaška s tátou na skále nad rybníkem a křičí na ně, že tohle si teda opravdu nedomluvili? Kde je ta skála a ten rybník? Jde o přesně to místo, kde princ Bajaja rozmlouvá se svým koněm. Rybník Věžák…

 

Informace o všech filmech natočených v Českém ráji, o filmových místech, tipy na výlety najdete na www.ceskyrajdetem.cz

 

Kontakty:

 

► Předsedkyně Sdružení Český ráj:

-       PhDr. Hana Maierová, tel.: 481 366 223, h.maierova@mu.turnov.cz

► Ředitel Sdružení Český ráj:

-       Ing. Jiří Lukeš, tel.: 739 611 493, lukes@cesky-raj.info

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky