Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Z ROP Severovýchod už proplatili projekty za dvanáct miliard Kč

13. 03. 2013

 

Regionální rada Severovýchod, jejímž předsedou je hejtman Libereckého kraje Martin Půta, v těchto dnech proplatila dvanáctou miliardu korun z ROP Severovýchod. Částku tvoří dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj, ze státního a krajského rozpočtu.

 

Z evropských prostředků bylo zatím proplaceno bezmála 11 miliard korun z 16,8 miliard korun, které může Severovýchod vyčerpat do roku 2015 z unijních fondů.

„Největší objem unijních dotací, celkem 4,3 miliardy, odčerpaly dopravní projekty,“ řekl Zdeněk Vašák, pověřený ředitel Úřadu Regionální rady Severovýchod.

Za tři miliardy příjemci postavili, rekonstruovali či modernizovali 184 kilometrů regionálních silnic, ale i mostů a okružních křižovatek. Více než miliarda se zatím investovala do 15 nových vlaků, 35 trolejbusů, 11 autobusů, 46 nových ekologických vozidel využívaných ve veřejné dopravě, do výstavby nebo rekonstrukce 10 dopravních a přestupních terminálů a do 114 kilometrů cyklostezek. Na rozvoj mezinárodního letiště v Pardubicích přispěl ROP Severovýchod 188,2 miliony korun

 

Především města a obce Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje mají na svých účtech 3,9 miliard korun z unijních fondů. Dotace využily k výstavbě sportovišť, modernizaci veřejných prostranství, dětských hřišť, kulturních a sociálních zařízení i nemocnic, včetně vybavení. Připomeňme i sedm objektů, v nichž se otevřely knihovny – například semilská Jitřenka, multifunkční dům v Heřmanově Městci či klášter v Hostinném. Největší knihovnický objekt, Centrum celoživotního vzdělávání, se otevře 20. března v Hradci Králové.

Příjemci dotací, kteří se v projektech zaměřili na rozvoj cestovního ruchu, zatím vyčerpali z ROP Severovýchod 2,3 miliardy korun. Rekonstruovali dosud například 22 památkových objektů, postavili víceúčelové domy, ubytovací zařízení, muzea i cyklostezky – 15. května bude uvedena do provozu cyklostezka z Hradce Králové do Kuksu. Vznikly i naučné stezky a modernizovaly se sportovní areály.

Podnikatelské prostředí v regionu zatím podpořilo 357 milionů korun proplacených z EU prostřednictvím ROP Severovýchod. Za 229 milionů korun se rekonstruovaly brownfieldy, tedy staré nevyužité prostory. Vznikla tak řada školicích, sportovních i víceúčelových center či skladových ploch. Investovalo se i do středoškolských zařízení. Celkem 128 milionů korun čerpaly školy na pořízení moderního vybavení, rekonstrukce dílen či výstavbu odborných center výuky.         

 

V současné době se realizuje 183 projektů, 377 projektů dotovaných z ROP Severovýchod už bylo ukončeno. V regionu dosud vzniklo 390 nových pracovních míst. 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226302
Mobil: 739541588