Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zastupitelstvo LK odsouhlasilo fúzi Krajské nemocnice Liberec a Panochovy nemocnice Turnov

Mgr. Langer Jiří

  • 25. 09. 2013 16:35
  • Zdravotnictví

Sdílet článek

Zastupitelstvo kraje souhlasilo s Projektem fúze sloučením a se Smlouvou mezi akcionáři uzavíranou mezi Libereckým krajem, Statutární městem Liberec a Městem Turnov.

 

Záměr předpokládá spojení obou nemocnic od 1. ledna 2014, ale musí jej ještě ve čtvrtek 26. září schválit zastupitelstva Liberce a poslední slovo budou mít turnovští zastupitelé. Ti rozhodnou, jestli obě nemocnice začnou fungovat pod hlavičkou jedné společnosti, nebo jestli zůstane jen u intenzivní spolupráce obou zařízení bez sloučení.

Obě varianty jsou možné, ovšem varianta fúze s sebou nese navíc úsporu cca 6 mil. korun, která je nutná pro vyrovnané hospodaření Panochovy nemocnice,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví LK Zuzana Kocumová. Tato částka se buď uspoří díky optimalizace nákladů v rámci fúze, nebo by ji pravděpodobně muselo město Turnov hradit ze svého.

 „Nejdůležitějším důvodem pro fúzi obou subjektů je optimalizace struktury zdravotní péče v Libereckém kraji,“ zdůraznila náměstkyně hejtmana. Při fúzi je možné dál rozvíjet zdravotní činnost v Turnově při využití zdejšího dobrého zdravotního zázemí – například zachování ortopedie, rehabilitace a lůžek ARO. „Z hlediska zdravotnictví Libereckého kraje ale minimálně stejně důležitým aspektem, že fúze ochrání spádovost pro specializovanou péči poskytovanou v KNL, která by v případě převzetí PNT jiným, soukromým subjektem mohla mít negativní vliv na hospodaření KNL,“ dodala Zuzana Kocumová. Pro představu - tato péče činí až 94.000.000,- Kč ročně.
 

Krajskou nemocnici Liberec, a.s., vlastní majoritně kraj, menšinově Statutární město Liberec. Panochova nemocnice Turnov je ve stoprocentním vlastnictví Města Turnov. Očekává se, že by fúze měla ročně uspořit kolem 15 milionů korun.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky