Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj se v příštím roce opět zaměří na dopravní prevenci u dětí i motorkářů

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 28. 12. 2015 16:00
  • Doprava
  • Rozvoj

Sdílet článek

V Libereckém kraji v roce 2015 uspořádal Tým silniční bezpečnosti 80 tematických dnů zaměřených na dopravní výchovu ve školách. I v příštím roce budou dopravně – bezpečnostní akce pokračovat, opět nebudou scházet i populární kurzy pro motocyklisty.

V Libereckém kraji je prevenci nehod dětí tradičně věnována velká pozornost. Kromě přípravy školní mládeže probíhající na dopravních hřištích existuje i řada doplňkových programů. Jedním z nich jsou tzv. Dny s dopravní výchovou, které realizuje Liberecký kraj společně s dalšími partnery. Jen v letošním roce proběhlo v kraji 80 výukových dní, při kterých se děti učily, jak se správně chovat v autě, na kole i jako chodec.

Problematika bezpečnosti dětí v dopravě je pro nás velkým tématem již řadu let. S našimi partnery se snažíme o co nejširší zásah. Zapojujeme i širokou veřejnost, pro kterou pořádáme semináře a prezentace těch nejdůležitějších témat. Nejinak tomu bude i v dalším roce,“ říká Vladimír Mastník, člen rady Libereckého kraje, odpovědný za resort dopravy

Na rok 2016 chystá Liberecký kraj také celou řadu dalších preventivních programů. V plánu je realizace šesti výukových kurzů pro motocyklisty pod názvem „Učme se přežít“, které v předchozích letech sklidily pozitivní ohlasy. „Za posledních pět let jsme v Libereckém kraji realizovali celkem 19 kurzů pro motocyklisty, vždy pro zhruba 50-60 motocyklistů. Na jejich financování se podílel jak Liberecký kraj, tak Ministerstvo dopravy – BESIP, částečně pak i Evropská unie prostřednictvím přeshraničních fondů. Kromě šesti krajských akcí máme v současné době připraven a podán projekt na dalších 20 kurzů,“ upřesňuje Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.

S krajskými dopravně preventivními programy se v příštím roce setká i široká veřejnost. Největší událostí pak bude tradičně zářijová akce Týden bezpečnosti, do které se zapojuje celá řada partnerů včetně škol, měst, policie i podnikatelských subjektů.

Statistiky dopravní nehodovosti dětí nejsou v České republice nijak povzbudivé. Dlouhodobě se nedaří dosahovat cílů daných aktuální Národní strategií bezpečnosti silničního provozu. Za jedenáct měsíců roku 2015 evidujeme již 17 usmrcených a přes stovku těžce zraněných dětí. Nejčastěji děti umíraly jako spolucestující ve vozidlech a jako chodci. Při prevenci nehod našich nejmenších je třeba přednostně cílit právě na tato témata a rovněž tak informovat řidiče o specifikách jízdy s dětmi ve vozidlech.

S dopravní výchovou dětí je nutno začít již od předškolního věku. „Je třeba zapojovat nejen školy, ale také rodiče. Dopravní výchova by měla spočívat nejen v předávání technických znalostí a dovedností, jak se chovat v silničním provozu, ale je nutno započít již od útlého mládí s formováním hodnotového systému dětí. To, jak se naši nejmenší dívají na sebe i okolní svět, významně ovlivňuje jejich vnímání hodnoty zdraví a života,“ uvádí Roman Budský s Týmu silniční bezpečnosti, který se na tvorbě edukativních programů podílí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky