Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Regionální potravinou 2015 je šest produktů

Daníčková Blanka

tiskový mluvčí

  • 09. 06. 2015 15:50
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Šest výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Libereckého kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015. O značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 53 produktů od 24 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly masné výrobky tepelně opracované.

Soutěžní výrobky hodnotila sedmičlenná komise tvořená zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR. „Velmi potěšitelný je zvýšený zájem výrobců, kterých se v letošním ročníku přihlásilo větší množství. Vysoce hodnotím úroveň výrobků, které byly posuzovány v kategoriích pekařských výrobků či mléčných výrobků. Žadatelé se velmi dobře vypořádali s pravidly pro označování výrobků a čím dál častěji používají názvy spojené s regionem,“ uvedl předseda hodnotitelské komise Jindřich Fialka, ředitel Odboru potravinářského Ministerstva zemědělství ČR.

Regionální producenti v tuto chvíli bojují ještě v další soutěži určené výrobcům z Libereckého kraje. „Letos také probíhá již 12. ročník soutěže Výrobek roku Libereckého kraje z odvětví potravinářství - zemědělství. Náš resort přijal k datu uzávěrky rekordní počet přihlášek za celou dobu konání soutěže. Hodnotící komise bude 18. června vybírat celkem z 61 výrobků od 24 výrobců,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný. 

K  udělení značky Regionální potravina Libereckého kraje 2015 navrhla hodnotitelská komise 6 výrobků z následujících kategorií:

 

Kategorie:

Oceněný výrobek a výrobce:

1.

Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas

Ruprechtická bylinková klobása

MASO RYDVAL s.r.o.

2.

Masné výrobky trvanlivé

neuděleno

3.

Sýry včetně tvarohu

Tvaroh česnek pažitka

Jiří Vrkoslav

4.

Mléčné výrobky ostatní

Jeřmanický smetanový zákys

ZEMĚDĚLSKÁ FARMA K.E.K. s.r.o.

5.

Pekařské výrobky včetně těstovin

Mikulův pecen

Mikula Turnov, s.r.o.

6.

Cukrářské výrobky včetně cukrovinek

neuděleno

7.

Alkoholické a nealkoholické nápoje

Vratislavický ALE

Pivovar Vratislavice

8.

Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě

BIO sterilovaný patizon

Jan Verich

9.

Ostatní

neuděleno

Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku. V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond. Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky