Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK) se otevřeně hlásí k politice TOP 09

07. 05. 2012

 

Martin Půta, starosta Hrádku nad Nisou, předseda hnutí Starostové pro Liberecký kraj:

Reaguji na Váš článek  „Jsem pro férový volební boj, nikoli účelové lži“ od pana Bc. Zdeňka Bursy z 27.4. (rubrika U nás doma) (viz níže)

 Jsem rád, že se s panem radním Zdeňkem Bursou shodujeme alespoň  v něčem, také jsme pro férový souboj názorů a návrhů jak problémy Libereckého kraje a jeho obyvatel řešit. Diskuse o názorech, jejich prezentování a hledání podpory k demokracii patří, stejně jako diskuse s oponenty a názorovými protivníky. Důležité je hledání kompromisů a hledání řešení s co největší podporou mezi zastupiteli. O diskusi a hledání kompromisů bohužel současné vedení kraje příliš nestojí. Názor na článek pana Bursy a pokusy o osobní urážky v něm obsažené, jistě laskavý čtenář zhodnotí sám…

 Naše stanovisko k volbě předsedy Kontrolního výboru zní: Nehlasovali jsme pro JUDr. Josefa Vondrušku do funkce člena Výboru kontrolního Zastupitelstva Libereckého kraje proto, že proti němu v tu dobu bylo vedeno soudní řízení kvůli údajnému bití politických vězňů v 80. letech, za jeho působení ve Věznici Minkovice. Proto nám nepřipadlo vhodné, někoho takového podpořit. Protože respektujeme dohodu o obsazení pozic předsedů výborů a jejich členů, nenavrhovali jsme jiného kandidáta a jenom jsme opustili jednací síň a neúčastnili se hlasování. Zároveň jsme nehlasovali pro nikoho jiného. Před jednáním zastupitelstva jsem od předsedů ostatních politických klubů nezaregistroval žádný problém s nominací Starostů. Dlouhodobě zastáváme názor, že místa ve výborech by měla respektovat výsledek voleb a budeme jej prosazovat i po letošních krajských volbách.

 Pro dotační program G99 (dělení krajského medvěda) jsme na jednání zastupitelstva 24.4.2012  nehlasovali stejně, jako v předchozích letech. Přestože mezi 115 podpořenými projekty je řada bohulibých a racionálních záměrů, které si podporu zaslouží, je v seznamu také řada žádostí, které mají bohužel podporu jen z důvodu osobních zájmů jednotlivců. Dlouhodobě navrhujeme, aby program měl jasná a transparentní pravidla, která umožní posuzovat přínos jednotlivých projektů pro obyvatele kraje a který vytvoří pro všechny zájemce jasná a transparentní pravidla. Pokud by měl někdo pochybnosti o fungování systému, doporučuji si pročíst zápis z jednání zastupitelstva Nového Boru ze dne 18.5. 2011, strana 19, kde se jeden za zastupitelů k postupu dělení krajského medvěda jasně vyjadřuje: …..Mgr. Valdman: Jako koaliční zastupitel jsem dostal k dispozici 500 tis. Kč a z těchto prostředků jsem věnoval TJ Jiskře 120 tis. Kč, fotbalistům na vrt 150 tis. Kč, dále dostali hasiči, lezci, důchodci a tělesně postižení. Jedná se o finanční prostředky, kterými disponuje Rada a Zastupitelstvo Libereckého kraje……

zdroj:

http://www.novy-bor.cz/cz/mesto-novy-bor/zastupitelstvo/usneseni-a-zapisy/

  Starostové pro Liberecký kraj sice nejsou součástí vládní koalice, jsme ale strategickými partnery TOP09. Naším cílem je především posílení rozpočtů obcí a měst, a  tento krok právě TOP09 v parlamentu prosazuje. Posílení příjmů obcí a snížení diskriminace malých měst a vesnic při rozdělování daní, umožní nezávislost obcí na krajských medvědech a podobných dotačních titulech, které mají výrazně klientelistický charakter. Posílení možnosti místních samospráv plánovat investice a opravy majetku, bez nutnosti leštění klik na regionálních a centrálních úřadech, považujeme jako politické hnutí za zásadní protikorupční opatření.

Ze strany pana Bursy jsem vytrvale označován za populistu, osobně bych si nedovolil nálepkovat jméno jakéhokoliv kolegy podobným označením, ale to je evidentně věcí vkusu každého z nás.  Přesto, pokud je panem radním Zdeňkem Bursou za populismus označováno požadování jasných a průhledných pravidel pro rozdělování peněz z krajského rozpočtu, tak se přiznávám: ano jsem populista. Pokud je za populismus označována snaha o úspory a hospodárné jednání vedení kraje, přiznávám se: ano jsem populista. Pokud je snaha Starostů pro Liberecký kraj zastavit přidělování peněz z krajského medvěda subjektům s nejasným pozadím a na základě dvojstránkové žádosti bez jasných kritérií, konstatuji: ano jsme populisté….

 Martin Půta, starosta Hrádku nad Nisou, předseda hnutí Starostové pro Liberecký kraj

 

Jsem pro férový volební boj, nikoli účelové lži

27.4.2012    Liberecký deník  str. 8  U nás doma

Bc. Zdeněk Bursa

Liberecký kraj  

zpět

Po úterním jednání ZastupitelstvaLibereckéhokraje se v médiích objevily neobjektivní zprávy, jejichž cílem je zřejmě pouhé očerňování a diskreditace, a to ze strany hnutí StarostovéproLibereckýkraj (SLK).
Po celé volební období někteří ze Starostů nejsou schopni unést svou porážku a nerespektují prakticky žádné demokratické principy. ČSSD se v žádném případě nepokusila protlačit svého člověka do Výboru kontrolního
ZastupitelstvaLibereckéhokraje. Dovolte mi připomenout, že pana Palouše navrhla KSČM. Starostové Půta a Pieter mají zřejmě velmi krátkou paměť, a to zcela účelově, ostatně jak je jejich „dobrým“ zvykem. Nebyli to ale právě oni, kteří porušili jimi hlásané principy, když před nedávnem neumožnili svými hlasy doplnit jeden z výborů o zástupce KSČM? Tak proč se stejné situaci nyní diví, rozčilují se a záměrně vysílají nepravdy do místních médií? A poznámky pana starosty Pietera o tom, že bychom měli obavy z kontrol? Jak ubohé! Dokud byl předsedou výboru pan Drda, nikdy tato poznámka ze strany pana Půty nepadla a kontrolní činnosti řádně a kvalitně fungovaly. Jestli to spíš není tak, že SLK není hnutím a klubem plnohodnotných zastupitelů, ale pouze divadlem dvou exhibicionistů. Souhlasím s tím, že hnutí Starostů mají podle dohod nárok na post předsedy kontrolního výboru. To jen pan Půta zapomněl, že nepatří pouze jemu osobně, ale klubu, kterému předsedá. Média by měla pro objektivitu, kromě hnutí Starostů, oslovit i poskytovatele a příjemce dotace.
Důrazně se ohrazuji proti účelovým tvrzením populisty
MartinaPůty a prohlašuji, že Grantový program G99 má jasná a transparentní pravidla. Veškeré náležitosti programu jsou schvalovány ZastupitelstvemLibereckéhokraje. Znovu musím opakovat, že to, co tvrdí zástupci Starostů MartinPůta a MarekPieter jsou čistě účelové a populistické lži. Jak jinak by mohli členové toho samého hnutí SLK podávat do tohoto programu G99 své žádosti, přijímat je a také pro ně hlasovat?
Chápu, že máme pár měsíců do krajských voleb a že se hnutí Starostů do předvolební kampaně vůbec nehodí současná zoufalá celorepubliková politická situace. Vždyť

prohlášení

Starostové jsou plnohodnotnými členy vládní koalice, kterou stíhá jeden skandál za druhým, oni se podílejí na devastaci a ztrátě důvěry v politiku a politickou kulturu naší republiky. Odvádění pozornosti, nekončící lži a soustavná manipulace Starostům zcela jistě k popularitě nepomůže. Jsem pro férový volební boj, jsem pro porovnání programu ČSSD a SLK, jsem pro hodnocení, co konkrétního kdy a jak udělala ČSSD a co kdy a jak konkrétně udělalo hnutí SLK pro občany Libereckéhokraje.

Foto popis|
O autorovi| Bc.
ZdeněkBursa, členradykraje, resort ekonomiky, investic, správymajetkuaúzemníhoplánování (ČSSD) předseda klubu zastupitelů ČSSD
Region| Severní Čechy


 

 

 

Mgr. Langer Jiří
jiri.langer@kraj-lbc.cz
Telefon: 485 226 302
Mobil: 739 541 588