Vítězem ankety Město pro byznys LK je Jablonec n. N.

• 08. 11. 2012 11:44

Náměstek hejtmana LK pro regionální rozvoj a evropské projekty Vít Příkaský blahopřál včera u příležitosti vyhlášení výsledků srovnávacího výzkumu Město pro byznys Libereckého kraje primátorovi vítězného města Jablonce nad Nisou.

Vstřícnost a ochota úředníků, rychlost vyřizování agendy, rozsah úředních hodin nebo počet strážníků. To jsou důvody, proč se podnikatelsky nejpřívětivějším městem Libereckého kraje stal Jablonec nad Nisou a obhájil tak loňské vítězství ankety vyhlašované časopisem Ekonom. Na druhém místě skončil ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys, který již pátým rokem hodnotí 205 obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí hlavního města České republiky, Frýdlant. Třetí příčku obsadil Turnov.
Vítězný Jablonec nad Nisou si v obou hodnocených oblastech vedl velmi dobře. V oblasti podnikatelského prostředí i v přístupu veřejné správy získal krajské prvenství. „Obhajoba prvního místa pro nás byla výzva, zvláště když jsme podívali na kritéria, ve kterých jsme byli silní či slabí a snažili se s tím něco dělat. Jako samospráva máme velmi málo pák, jak podnikání přímo pomáhat, o to více se však snažíme o dobrou komunikaci a přístup směrem k podnikatelské veřejnosti. Jako cíl vidím vytvoření a udržení férového podnikatelského prostředí,“ řekl na slavnostním vyhlášení primátor Jablonce nad Nisou Petr Beitl.
Druhé místo si z letošního ročníku odnáší Frýdlant, který tak obhájil pozici z loňského roku. Velmi dobré hodnocení získal za přehlednost webových stránek úřadu, dopravní dostupnost, nebo za ceny stavebních pozemků. Třetí Turnov se může pochlubit vzdáleností k dálnici, cenou za odvoz odpadu, nebo nízkou nezaměstnaností.
V rámci průzkumu se analytici společnosti Datank zaměřili také na zaměstnanost v kraji. Od roku 2009 se míra nezaměstnanosti na Liberecku snižuje. V loňském roce byla 9,5 %, přičemž celorepublikový průměr je 8,6 %. Z průzkumu také vyplynulo, že v Libereckém kraji každoročně přibývají nově vytvořená pracovní místa.
Obce se ve srovnávacím výzkumu Město pro byznys hodnotí na základě padesáti kritérií rozdělených do dvou oblastí: podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Druhou jmenovanou oblast, která se na celkovém hodnocení podílí padesáti procenty, mohou svým chováním radnice ovlivnit.
V rámci výzkumu Město pro byznys byla udělena také dílčí uznání:
Tanvald – uznání za růst počtu subjektů ve městě
Železný Brod – uznání za dobré hospodaření města
Liberec – uznání za otevřenost úřadu
Česká Lípa – uznání za spokojenost podnikatelů s odbornou kompetencí úředníků
Cena pro celostátního vítěze minulý rok putovala do Nové Paky.

Celkové pořadí měst v Libereckém kraji

1. Jablonec nad Nisou
2. Frýdlant
3. Turnov
4. Tanvald
5. Železný Brod
6. Nový Bor
7. Semily
8. Česká Lípa
9. Liberec
10. Jilemnice

Vyhlášení výsledků se konalo v Clarion Grandhotelu Zlatý Lev v Liberci.