Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V soutěži středoškoláků k 65. výročí osvobození ČR zvítězil Adam Pátek z Nového Boru

Mgr. Langer Jiří

  • 12. 11. 2010 12:27

Sdílet článek

 

Pod záštitou Radka Cikla, náměstka hejtmana Libereckého kraje pro resort školství, mládeže tělovýchovy a sportu, se 11. listopadu uskutečnila v sídle Libereckého kraje v Liberci vědomostní soutěž pro studenty středních škol na téma 65. výročí osvobození Československé republiky a ukončení 2. světové války.

Studenti prokázali velmi dobré znalosti, nakonec zvítězil Adam Pátek z VOŠ a SŠ Nový Bor, 2. Jan Přikryl ze Střední školy Lomnice nad Popelkou, 3. David Pustai z Gymnázia U Balvanu, Jablonec nad Nisou, 4. Tomáš Jirutka z Obchodní akademie Liberec, a 5. Jan Ullman z Gymnázia U Balvanu, Jablonec nad Nisou.

Vyhlášení soutěže iniciovala Krajská rada Klubu českého pohraničí a na pořadatelství se podílel odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského úřadu Libereckého kraje.

„Stále je potřeba připomínat si významné mezníky historie naší země. Přestože zvolené téma je pro mladé lidi již poměrně vzdálené, je potěšitelné, že zájem o něj neustále je,“ uvedla Lidie Vajnerová, statutární náměstkyně hejtmana Libereckého kraje, která účastníky krajského kola přivítala za Liberecký kraj.

Ocenila  tak iniciativu Klubu českého pohraničí vyhlásit a realizovat soutěž na uvedené téma a především ocenila zájem mladých lidí o tuto oblast historie.

Do soutěže se přihlásili žáci z pěti středních škol kraje: Gymnázia v Jablonci nad Nisou - U Balvanu; Obchodní akademie a Jazykové školy v Liberci; Střední školy v Lomnici nad Popelkou; Střední zdravotní školy v Turnově a VOŠ a SŠ v Novém Boru. Po absolvování školního kola postoupilo do krajského kola celkem čtrnáct soutěžících. Na tyto žáky čekalo v krajském kole 70 otázek týkajících se 2. světové války - její příčiny, průběh a ukončení. Všichni zúčastnění prokázali velmi dobré znalosti, neboť většina z nich odpověděla správně na více než polovinu otázek.

Ocenění na prvním až pátém místě převzali z rukou náměstkyně hejtmana diplom a věcnou cenu, od předsedy krajské rady Klubu českého pohraničí knižní odměnu a poukázku na odběr zboží v OC Glubus. Všichni účastníci si odnesli pamětní listy a drobné dárky.

Za krajskou a okresní radu Klubu českého pohraničí soutěž připravili a osobně se krajského kola zúčastnili Oldřich Baťka, Leoš Hamrský (předseda Krajské rady KČP), Zbyněk Cincibus (místopředseda národní rady KČP), František Čermák a Ladislav Šimáček.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky