Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Ve Vysokém nad Jizerou slavil 90. výročí založení školy i Krakonoš

Mgr. Langer Jiří

  • 27. 10. 2010 14:55
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Integrovaná střední škola ve Vysokém nad Jizerou dnes slavila 90. výročí svého založení. Při té příležitosti náměstek hejtmana pro školství Radek Cikl, radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa, ředitelka školy Markéta Zelinková, Krakonoš a další hosté symbolicky zkolaudovali zateplení budov v celém areálu školy.

„Když jsem před devadesáti lety tuto školu zakládal, bylo všechno jinak,“ přednesl s úsměvem pozdrav „Krakonoš“, který přijel až z Harrachova, kde má ISŠ také své pracoviště.

„Zateplení budov jsme realizovali v rámci projektu „Zlepšení tepelně technických vlastností obvodových konstrukcí budov Integrované střední školy, Vysoké n. Jizerou“. Stavební práce prováděla společnost Regionální stavební, s.r.o., Praha a celková výše dotace představuje 15 824 030 korun,“ uvedl náměstek.

„Je dobře, že devadesátiletá tradice školy není v této škole koulí na noze. Ředitelka se svým zástupcem jsou na svém místě, a tak tato pilotní škola automobilových oborů Libereckého kraje se neustále modernizuje a je na nejlepší cestě v konkurenci odborných škol našem kraji obstát,“ dodal.

Projekt zateplení budov byl zaměřen na problematiku, se kterou se většina škol potýká, a tím jsou nízké teploty v zimním období a veliké ztráty na energiích. Škola tak musela vynakládat nemalé finanční prostředky za energie, které každý rok kvůli zdražování stále více zatěžují její rozpočet. Zejména z těchto důvodů Liberecký kraj zažádal finanční pomoc z evropských fondů.

Jsme rádi, že investice šly právě na tuto školu, neboť přinese značné úspory energie a uspořené finanční prostředky chceme zase investovat do dalších škol, které mají budoucnost,“řekl Zdeněk Bursa.

Projekt byl spolufinancován Evropskou unií, Fondem soudržnosti a Státním fondem životního prostředí ČR v rámci Operačního programu Životní prostředí. Realizací tohoto projektu došlo k zateplení konstrukcí - výplně otvorů, obvodového zdiva a střechy, a do budoucna tak dojde ke snížení spotřeby energie a ke snížení emisí CO2.

Příprava projektu začala již v roce 2008, stavební práce pak probíhaly od srpna 2009 do srpna 2010.

„Rekonstrukce budov byla úspěšná a uskutečnila se probíhala za dobré spolupráce všech zúčastněných bez jakýchkoliv prodlev a potíží. Výsledkem jsou budovy v novém kabátu, úspornější a šetrnější k životnímu prostředí,“ zdůraznil Radek Cikl.

Historie  a současnost školy

„Od začátku působení se zde kladl důraz především na kvalitu výuky a odbornou znalost nejmodernějších technologií. I dnes tomu není jinak. Svědčí o tom kvalitní vybavení dílen, areál stanice technické kontroly a stanice emisního měření, které slouží žákům k dokonalé přípravě na svá budoucí povolání automechaniků nebo autoelektrikářů. Škola je vybavena nejmodernější měřicí a diagnostickou technikou firem Herrmann, Bosch a dalších světových značek. Takže, pokud se vašemu automobilu blíží termín nové technické kontroly nebo snad potřebuje opravit či zkontrolovat, neváhejte a navštivte naši školu. Dále je škola vybavena třemi počítačovými učebnami s plným přístupem k Internetu. A pokud Vás snad zajímají počítače a informační technika, přijďte si za příznivé ceny "zasurfovat" po internetu a vybrat si Vaše emailové schránky. Nakonec, pokud tuto stránku čtete a rozhodujete se o volbě svého budoucího povolání nebo budoucnosti svých dětí, přijďte se na nás podívat, ať můžete porovnávat mezi dnešní tvrdou konkurencí vzdělávacích zařízení a věříme, že i potom si vyberete právě nás pro kvality, o kterých svědčí například dlouholetá tradice školy,“ říká ředitelka školy Markéta Zelinková.

Takto se naše škola vyvíjela v čase:

1919 založena odborná škola horského typu (učilo se v budově měšťanské školy u pošty)
1924 - 1925 tato školní budova postavena
1931 založena výzkumná stanice při škole
1933 budova předána do vlastnictví ČSR
1942 v protektorátu zabrána Němci
1945 - 1948 obnovení výuky odborné hospodářské školy
1948 - 1952 odborná škola převedena do Rolnické školy v Jilemnici, v budově školy ve Vysokém zřízena okresní politická škola
1962 - 1970 opět zemědělské odborné učiliště (ZOU), obor zemědělec - mechanizátor
1970 - 1971 při zemědělském odborném učilišti zřízena dívčí odborná škola
1972 - 1976 ZOU obor traktorista-mechanizátor, chovatelka
1980 ZOU - SOUZ přejmenování na Střední odborné učiliště zemědělské ve Vysokém nad Jizerou
1991 otevřena rodinná škola ve Vysokém nad Jizerou, jako dvou až čtyřletá škola s maturitou
1994 jeden subjekt ISŠ studijní obory, rodinná škola, učební obory
1995 od 1.9.1995 nový studijní obor - obchodní akademie
1996 nástavbové studium podnikání pro zemědělství a strojírenství (první maturanti na této nástavbě 1998)

2008 automechanik jednostopého vozidla, který je však určen pro nástavbové studium.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky