Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Certifikát Regionální produkt Jizerské hory získá 36 výrobků

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 10. 2012 14:58

Sdílet článek

 

Ve vestibulu budovy Krajského úřadu Libereckého kraje, u jezu, v Liberci, předají v pondělí 8. Března v 16 hodin náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová (SOS) a náměstek hejtmana LK Vít Příkaský (ČSSD) 36 nových certifikátů „Regionální produkt Jizerské hory“.

Certifikát obdrží výrobci, kteří pro své výrobky nebo produktové řady požádali v letošním roce o značku, která už od roku 2010 symbolizuje původní a tradiční výrobky z oblasti Jizerských hor. Výrobci doložili, že jejich převážně rukodělná a řemeslná výroba je v regionu tradiční, že splňují jisté nároky na ochranu životního prostředí a deklarovali, že svou produkcí chtějí oblast Jizerských hor reprezentovat. Právo označovat své výrobky značkou „Regionální produkt Jizerské hory“ pak mají dva roky.

Koordinátory značky jsou Místní akční skupina Mikroregionu Frýdlantsko, Město Smržovka a sdružení Jizerské hory – turistický region Liberecko, Jablonecko, Frýdlantsko a Tanvaldsko. V této spolupráci a díky podpoře Libereckého kraje se daří mapovat území a komunikovat s místními výrobci. Zejména se však daří naplňovat cílesamotného značení, tzn. propagovat oblast Jizerských hor prostřednictvím šikovnosti a kvalitní práce lidí, kteří zde žijí. Organizátory velmi potěšilo, že o obnovení práva používat značku se přihlásili téměř všichni první nositelé z roku 2010. Je to zpráva, že společná propagace a prezentace má pro výrobce smysl, že jim usnadní cestu k některým trhům a přivede nové zákazníky.

Spolu s nově přihlášenými a s nositeli z loňského roku tak značku v příštím roce ponese celkem 56 výrobků nebo produktových řad od 50 výrobců.

Mezi nově přihlášenými se v letošním roce objevila řada textilních produktů – jedinečné jsou ručně malované doplňky z hedvábí Liberce a plstěné klobouky z Jindřichovic pod Smrkem. Poprvé se přihlásily výrobky z kůže (capáčky pro děti od smržovské firmy Dadoos) a kamenné šperky. Novinkou jsou také sazenice stromů a keřů z Oldřichova v Hájích. Zcela ojedinělá je modelářská produkce – individuálně a na zakázku zhotovované modely dopravních prostředků a staveb hejnické firmy REX MODELS. Seznam výrobků se značkou se rozrostl o harrachovské pivo, dřevěné hračky, oděvní produkci pro dospělé i děti a tradiční skleněnou bižuterii. Organizátorům udělal radost i zájem dvou chráněných dílen – Domova Maxov a nově také libereckého Domova Harcov.

Výrobky se značkou „Regionální produkt Jizerské hory“ najdou zájemciv kamenných obchodech v běžné síti (zejména potraviny a nápoje), na řemeslných jarmarcích a farmářských trzích, přímo v dílnách nebo vlastních prodejnách výrobců a od letošního roku nově i ve třech prodejnách, které nabízejí několik produktů se značkou a mohou tak značku použít přímo pro obchod. Informace o výrobcích jsou publikovány na www.jizerske-vyrobky.cz.

S dalšími informacemi je k dispozici Jitka Doubnerová (tel. 7774678033, e-mail masif@seznam.cz)

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky