Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Muzeum Českého ráje v Turnově nabízí v listopadu příjezd sv. Martina, výstavy i prohlídku sklepení

  • 07. 11. 2013 17:11

Sdílet článek

Muzeum Českého ráje v Turnově, které zřizuje Liberecký kraj,  připravilo na závěr roku řadu zajímavých kulturních překvapení a zážitků.

Již 9.  listopadu se otevřou výtvarné dílny pro veřejnost na počest příjezdu sv. Martina na bílém koni, 14. listopadu se uskuteční vernisáž výstavy  reGenerace - prodejní výstava moderního autorského šperku, do 31. ledna potrvá výstava Ze dřeva a kamene a pořád je možnost si prohlédnout ve sklepení muzejního domu U Bažanta.

„Na prosinec chystá muzeum vánoční dílnu dřevěných hraček a 1. Prosince se otevře na Dlaskově statku výstava Kouzla a věštby Adventu a Vánoc,“ prozradila náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová.
Sobota 9. 11. 2013 Dílna Podmalby na skle – Svatomartinská výtvarná dílna pro veřejnost    

Příchod  sv. Martina na bílém koni, který přinášel do kraje zimu a první sníh, byl k ránu 11. listopadu očekáván v každé chalupě.
Dny se krátily, rána byla mrazivá, v chalupě se topilo a u stolu se tvořilo. Podmalby na skle s motivy patronů a světců se kolorovaly dostupnými barvivy a hotové svaté obrázky se zavěšovaly do rohu místnosti, aby zhlížely na rodinu a chránily tak všechny členy. Podmalba na skle je tradiční technika z 18. stol., která má svá specifika a své pevné místo v lidovém umění. Název techniky podmalby prozrazuje, že se jedná o odlišnou tvůrčí techniku, která má jiný sled úkonů, než je u malby obvyklé a díky tomu má podmalba na skle svůj půvab.

Přijďte si vyzkoušet tuto lidovou techniku s tradičními prostředky a s odborným lektorem do Kamenářského domu Muzea Českého ráje v sobotu 9. listopadu 2013 od 10.00 do 17.00 hod.
Účast na dílně doporučujeme předem rezervovat prostřednictvím emailu nebo telefonicky: beranova@muzeum-turnov.cz, tel.: 736145354.

Výtvarné bloky: 10.00-12.00 /  13.00-15.00 / 15.00-17.00
Vstupné na dílnu: 60,- dospělí / 40,- děti


Výstavy:

Do 31. 1. 2014 - Ze dřeva a kamene – dokumentace lidového stavitelství v Pojizeří

 Na závěr letošní návštěvní sezóny připravilo muzeum výstavu Ze dřeva a kamene, která přiblíží návštěvníkům způsob dokumentace lidového stavitelství od konce 19. století do současnosti. Základem výstavy jsou výsledky grantového úkolu, zaměřeného na systematickou identifikaci a dokumentaci tradičního lidového stavitelství ve vybraných oblastech Libereckého kraje.  Tento rozsáhlý projekt byl zahájen v roce 2004. V prvních letech byla provedena identifikace a fotodokumentace objektů podle jednotlivých okresů Libereckého kraje, v následujících letech potom vyhodnocení a srovnání s pramenným materiálem. Záměrem projektu byla dokumentace všech typů tradičních staveb (usedlostí, hospodářských a technických staveb, sakrálních objektů apod.) i s ohledem na jejich situování v rámci urbanismu obce.  U vybraných objektů byla provedena podrobná dokumentace včetně stavebně historického průzkumu.  Identifikovány, dokumentovány a evidovány byly stavby pocházející nejen z 19. století a starší, ale i objekty novodobé – časově sahající do poloviny 20. století.  Důležitou součástí výzkumu bylo i vyhodnocení dosavadního způsobu dokumentace lidových staveb v Pojizeří. Na výstavě proto bude prezentována i práce fotografů a kreslířů, kteří od konce 19. století zaznamenávali v tomto regionu vývoj a proměnu lidových staveb. Velký prostor poskytne výstava modelům lidových staveb, které představují vedle kreseb, fotografií a stavebních plánů základní typ dokumentace lidového stavitelství. Modely zhotovované na základě stávajících objektů lidové architektury in situ nebo podle fotografické či stavebně technické dokumentace jsou v některých případech jediným dokladem existence regionální formy lidového domu.  Výstava přinese ukázky modelů, které vznikly na konci 19. století v období příprav Zemské jubilejní výstavy v Praze v roce 1891 a Národopisné výstavy českoslovanské v roce 1895, i modelů, které vznikly v době zcela nedávné, např. modely pana Václava Jisla st. a pana Josefa Licehamera. 

Výstavu, která bude probíhat do 31. ledna 2014 doplní edukativní program pro školy a veřejnost „Stavíme dům – vybavujeme hospodářství“, který účastníky seznámí s tradičními stavebními technologiemi a fungováním hospodářství.  Cílem programu je umožnit dětem pochopit techniku stavby roubeného domu a poznat předměty, která je součástí jeho základního vybavení pracovními nástroji a nábytkem.

 

Výstava potrvá do 31. ledna 2014.

Výstava je pořádána v rámci Roku lidové architektury Čech Moravy a Slezska.

 

14. listopadu - reGenerace Prodejní výstava moderního autorského šperku
Podoba názvu  šperkařské výstavy reGenerace napovídá, že jeho obsah má více rovin.

Během let, kdy jsme se soustředili především na mezinárodní šperkařská sympozia a mezinárodní šperkařskou scénu (připomeňme jen výstavy bengelovy bižuterie nebo Idar-Oberstein kreativ) a propagaci turnovského šperkařství ve světě (např. výstavy historické sbírky šperkařské školy v Německu, Holandku a ve Vídni) vyrostla v Turnově a širším okolí nová generace domácích autorů, kteří se prokousali a prokousávají obtížnými začátky své výtvarné kariéry. Někteří už mají své renomé, jiní je teprve získají, ale všichni dohromady spolu s mezinárodně ostřílenými tvůrci, jako je Markéta Šílená nebo Jiří Urban, tvoří pozoruhodnou obec, jejíž pestrost a potenciál posunout turnovské šperkařství zase o krok dál, bychom si výstavou v předvánočním čase (listopad-prosinec) rádi zmapovali.  Určitě i šperkaři sami uvítají společný výstavní projekt. Ten by mohl být nejen prvním v řadě podobných akcí v budoucnu, ale třeba i podnětem ke vzniku zájmového sdružení.  S kolegyní Janou Střílkovou, která se sama výstavy zúčastní, uvažujeme doplnění okruhu místních autorů o hosty působící mimo region, zatím se nám ozvali absolventi šperkařské školy žijící dnes v Praze nebo Vídni. Také jsme nabídli možnost vystavit ročníkové studentské práce 2013 prof. Theo Smeetsovi, vedoucímu ateliéru a designu šperku a drahých kamenů Hochschule Trier, detašovaném v našem partnerském městě Idar-Obersteinu. Theo, který se zúčastnil našeho sympozia v roce 2006, rád na turnovskou zkušenost vzpomíná, upravil proto jejich výstavní plány a tak se můžeme těšit, že z Frankfurtu n. Mohanem, kde se bude Hochschule Trier prezentovat, se letošní a loňské šperky přesunou k nám. To by ale měla být jen ta třešnička na dortu a doufejme i silný impuls k intenzivnější a kreativnější práci s tradičním turnovským materiálem – drahokamem. Pokud si vzpomínáte na kolekci německé školy, vystavenou v rámci expozice Idar-Oberstein kreativ (Klenotnice MČR 2010), byly to šperky dokazující, že i běžný achát, chalcedon a jaspis skýtají invenčnímu umělci stále velmi mnoho prostoru k originálnímu přístupu. Pro nás pořadatele však bude ještě zajímavější sledovat,    jak  se  konečná podoba výstavy vyvine, jestli jsme dobře odhadli situaci a poptávku po takové akci u našich autorů. Jestli tu dojde k setkání generací a umělecké regeneraci a co výstava nakonec všechno přinese, čili vygeneruje. To záleží především na samotných šperkařích.
Autor článku a kurátor výstavy: PhDr. Miroslav Cogan

Výstava reGernerace je výstavou prodejní.

Zahájení výstavy ve čtvrtek 14. listopadu 2013 v 17.00 hod.
Úvodní slovo: kurátoři výstavy Mgr. Jana Válková Střílková a PhDr. Miroslav Cogan.
V kulturním programu vystoupí progressive rock band Rozumbrothers.

Výstavní sál muzea: 14. 11. 2013 - 10. 1. 2014

 

listopad – prosinec 2013 Prohlídka sklepení Muzea Českého ráje v Turnově
Jedinečná možnost shlédnout soustavu chodeb a místností ve sklepení domu U Bažanta čp. 71, kde je nainstalována časově omezená výstava tvořená z nejnovějších nálezů z archeologických výzkumů v regionu.

Od 9. září zpřístupnilo turnovské muzeum historické podzemí domu č. p. 70 „U Bažanta“ ve Skálově ulici.  V sklepení, jehož počátky lze hledat již na přelomu 15. a 16. století, budou představeny návštěvníkům sbírkové předměty z nových archeologických výzkumů nejenom v historickém jádru města Turnova. Návštěvníci shlédnou kolekci středověkých kachlů z výzkumu studny v Hluboké ulici nebo nádoby související s výrobou sýrů z kozího mléka nalezené při záchranné akci v roce 2012 v Dvořákově ulici. Vystavené exponátů budou doplněny o další předměty, například o středověké keramické nádoby z „přírodní ledničky“ dřevařů či pastevců na Kozákově nebo z archeologické nálezy z hradů Valdštejna a Kumburku. Návštěvníci si prohlédnou kovové předměty, např. zbraně, podkovy, nože, srpy, z vojenského ležení z roku 1440 pod hradem Valdštejnem, které v letošním roce prošly nákladnou konzervací.  Nově budou do expozice zařazeny archeologické nálezy z hradu Kumburku. Půjde například o garnituru železných pout z hradní hladomorny nebo o restaurované kachle ze strážnice u první brány. Historické podzemí domu „U Bažanta“ bude přístupné v rámci prohlídky turnovského muzea až do prosince letošního roku.

Otevírací doba Muzea Českého ráje v Turnově: říjen – prosinec denně kromě pondělí 9 – 16 hod.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky