Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Na Dlouhém Mostě pořádají soutěž dětských divadelních souborů

Mgr. Langer Jiří

  • 01. 06. 2010 14:50

Sdílet článek

 

Základní škola a Mateřská škola Dlouhý Most, ve spolupráci s místním obecním úřadem pořádají 8. června od 9.30 do cca 16 hodin  1. ročník soutěže dětských divadelních souborů Dlouhomostecké divadelní hrátky. Záštitu převzala náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová.

„Chtěli jsme vytvořit příležitost pro školní dramatické kroužky na 1. stupni základních škol, které  nemají tolik příležitostí prezentovat svá představení. Často se nacvičuji krátká představení na školní besídky a podobně, a pak je dětem i učitelům líto, že je už nikdo neuvidí. Tak nabízíme možnost se na soutěžní přehlídce předvést,“ uvedla ředitelka soutěže a zároveň ředitelka pořádající školy Iva Poršová.

Soutěž je podle ní otevřená souborům bez ohledu na jejich regionální příslušnost. Členy souborů tvoří žáci 1. stupně ZŠ v libovolném počtu.  

Do soutěže dětských divadelních souborů Dlouhomostecké divadelní hrátky  se přihlásilo 8 souborů:  ZŠ Liberec Barvířská -   dramatický kroužek Barvínci, představení – Narcis a víla Echo, ZŠ Chrastava - název představení - O dvanácti měsíčkách, ZŠ a MŠ Mníšek - dramatický kroužek Jeřinka, představení Co vidí slunce, ZŠ Česká Liberec – Liberecké zábavné a tvořivé divadélko Lízátko, představení Máme rádi hrady, ZŠ Liberec Vesec ZŠ Kunratická - Aloisina Výšina dramatický kroužek Čertíci; představení Jak chtěl Trautenberk sojčí pírko, ZŠ Vrchlického Liberec - dramatický kroužek Vrchličáci; představení Zvířátka a Petrovští,  a ZŠ  a MŠ Dlouhý Most - dramatický kroužek Dráček s představením Čertův švagr.

Mezi porotci budou určitě Jiří Ceé, bývalý sólový zpěvák operní scény Národního divadla v Praze, Ladislav Ondráček, ředitel castingové agentury Locall Casting, s.r.o., starostka obce Dlouhý Most Běla Ivanová, a další.

Domácí Dráček má za sebou řadu úspěšných představení 

Domácí dramatický soubor Dráček vznikl před pěti lety, kdy ředitelka Iva Poršová nastoupila na školu jako učitelka a soubor zde založila. Každým rokem hrají děti minimálně dvě představení. „Jedno kratší nacvičujeme na vánoční besídku pro rodiče a jedno delší, většinou hodinové, představení na závěr školního roku,“ prozradila ředitelka. s tím, že toto představení je většinou přístupné široké veřejnosti, neboť se hraje v sále obecního úřadu.

Kroužek je podle ní velmi oblíbený, navštěvují ho dvě třetiny dětí z celé školy.

„Scénáře si vymýšlím či upravuji sama, vždy tak, aby všechny děti dostaly nějakou roli, což je někdy opravdu složité. Máme za sebou snad všechny klasické pohádky - O 12 měsíčkách, Sněhurka a sedm trpaslíků, O Budulínkovi, Perníková chaloupka, Dlouhý, Široký a Bystrozraký a další, ale některé příběhy jsem si vymyslela nebo upravila,“ líčí ředitelka.

 K oslavám založení obce vloni Dráček nacvičil dvě speciální představení - Jak to se školou bývalo dříve a Tomík mezi lidojedy a pak na Vánoce ještě vánoční hru Jesličky v Dlouhomostě.

„Největší úspěch ale slavila tři větší představení: Mrazík, O smaženém koblížku a Sedmero krkavců,“ vzpomíná Iva Poršová a připomíná, že kroužek velmi podporují rodiče, někteří pomáhají s šitím oblečení, zajištěním kulis a velkou podporu má Dráček  i u obecního úřadu.

„Budu se těšit, že přátelská, byť soutěžní, přehlídka školních souborů přinese hodně radosti dětem, ale i hodně zajímavých kulturních a veselých zážitků,“ zve na Dlouhomostecké divadelní hrátky Iva Poršová, která se těší rovněž na výměnu zkušeností s ostatními vedoucími dětských souborů.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky