Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Náměstkyně hejtmana zahájí v Turnově výstavu Z babiččiny zahrádky do dědova sklípku a pokřtí stejnojmennou knihu

Mgr. Langer Jiří

  • 05. 10. 2012 15:04

Sdílet článek

 

Náměstkyně hejtmana LK Lidie Vajnerová (SOS) zahájí ve čtvrtek 11. října v 16. 30 hodin v Muzeu Českého ráje v Turnově  výstavu nazvanou Z babiččiny zahrádky do dědova sklípku aneb Bylinkami a ovocem proti nemocem.

Zároveň bude pokřtěna stejnojmenná nejnovější kniha ředitelky muzea Vladimíry Jakouběové. Vernisáž výstavy je spojená s degustací piva, slivovice a moštů.Výstava potrvá do 27. ledna 2013

 

Bylinkami a ovocem proti nemocem  – tradiční podomácká výroba nápojů z ovoce a bylin je tématem

Člověka po řeči, bylinu po vůni – říkávaly naše babičky. V této lidové moudrosti je zřej­mě nejlépe pojmenován vztah lidí k bohatství naší květeny a stromoví, které naplňuje téměř všechny naše smysly – čich, hmat, zrak a v neposlední řadě i chuť. V lidové kultuře v Pojizeří a Podkrkonoší byly rostliny a plody stromů nejen nenahraditelnou surovinou pro přípravu tradičních pokrmů a pevnou součástí jídelníčku, ale především zaujímaly významné místo v lidovém léčitelství. Léčivé účinky rostlin a bylinek znali naši předko­vé odpradávna. Věděli, že byliny tají všemocné kouzlo, a že celá řada rostlin, plodů, nej­různější zelenina a ovoce, i květiny rostoucí volně v přírodě i pěstované na zahrádkách mají neobyčejně příznivé a léčivé účinky na lidské zdraví. Odpradávna byla podobná magická síla a zvláštní moc připisována stromům a jejich plodům. Jejich kult měl významné místo v tradiční lidové kultuře mnoha národů. Strom byl považován za ztělesnění života, moudrosti, trvalosti a plodnosti. Stále zelené stromy značily dlouhověkost a nesmrtelnost, zatímco opadavé znovuzrození. Některé druhy dřevin byly spojovány s čarovnými představami. Byliny, květiny, stromy a jejich plody však měly v lidovém prostředí i prozaičtější využití.  Plody stromů a keřů, kořeny a natě rostlin byly důležitou součástí tradiční lidové stravy. Z květů, lístků a natí rostlin se připravovaly polévky, nádivky a omáčky. Rostliny a byliny se přidávaly do pokrmů jako koření, které dodávalo jednoduchým pokrmům charakteristickou chuť. Rozmanitým způsobem se v tradiční lidové stravě zpracovávalo ovoce. Vařily se z něho omáčky, přidávalo se do nákypů a knedlíků. Z čerstvého i konzervovaného ovoce se připravovaly nádivky a náplně do pečiva. V neposlední řadě se z těchto surovin vyráběly alkoholické nápoje, které měly široké použití v lidovém léčitelství. Výstava, kterou připravili Vladimíra Jakouběová a Jan Prostředník, přiblíží návštěvníkům nejen tradiční způsoby podomácké přípravy nápojů z ovoce a bylin, které naši předkové užívali k léčení různých neduhů i k potěšení srdce a mysli, ale zároveň je seznámí s historií lidového léčitelství a s jeho kořeny ve starověkých kulturách.

Realizaci výstavy podpořily firmy:  Kittl s.r.o., Pivovar Svijany a. s., Pivovar Rohozec, Moštovna Lažany a Style Bohemia s. r. o.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky