Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Norská zima začne v pondělí v liberecké Krajské vědecké knihovně a skončí v předvečer Jizerské padesátky na lyžích

Mgr. Langer Jiří

  • 06. 12. 2013 14:00
  • Rozvoj
  • Školství

Sdílet článek

Výstavu „Norská zima v Liberci“ zahájí v pondělí 9. prosince v 17 hodin velvyslanec Norského království v ČR, J. E. Jens Eikaas.

V přítomnosti náměstkyň hejtmana Zuzany Kocumové a Hany Maierové bude následovat prezentace Ministerstva financí ČR o možnostech financování projektů z EHP a Norských fondů a vyhlášení soutěže Norské Vánoce o hodnotné ceny.

Výstava Norská zima v Liberci představuje různé podoby norsko-české spolupráce. Hlavním tématem jsou EHP a Norské fondy, pomocí kterých se financují projekty v nejrůznějších oblastech, jako věda a výzkum, vzdělávání a kultura. Výstava představí výstupy některých již ukončených projektů i možnosti zapojení se do projektů nových.

„Výstava představí různé podoby česko-norské spolupráce, a to jak na poli vědy a vzdělávání, tak v oblasti kultury a sportu. Návštěvníci se tak mohou více dozvědět např. o českém arktickém výzkumu na souostroví Svalbard, o možnostech spolupráce škol a stážích v Norsku a na Islandu nebo o možnostech financování projektů z tzv. Norských fondů,“ zdůraznila Hana Maierová.

Další část výstavy je věnovaná norským vánočním tradicím a norsko-české historii lyžování, jejíž součástí je i historie vzniku Jizerské padesátky - Memoriálu expedice Peru 1970, jenž připomíná tragédii pod Huascaránem, kde zahynulo 15 československých horolezců. Viz také příloha

Výstava potrvá až do 9. ledna 2014. Tento den se v hlavním přednáškovém sále v předvečer startu 47. ročníku Jizerské padesátky na lyžích uskuteční od 18 hodin beseda na téma České a norské lyžování. Společné stopy českého a norského lyžování představí zástupci Jizerské 50 – legenda závodu Ladislav Míka, autor knihy Jizerská 50 Jiří Langer a bývalý český lyžařský olympionik Radim Nyč. Spolu s nimi promluví Jan Luštinec, ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici, které bylo rekonstruováno z EHP a Norských fondů, a v jehož prostorách se nyní nachází rozsáhlá expozice o lyžování.

Od 9. do 17. prosince se mohou návštěvníci navíc zapojit do soutěže o hodnotné ceny, které věnovaly firmy Norská móda, Madshus/Swix nebo Norwear. Vyhlášení vítězů soutěže se koná 17. prosince v 18 hodin na večeru nazvaném Norské Vánoce. Pořad připravuje Skandinávský dům a půjde o zajímavé povídání s promítáním a ochutnávkou severských vánočních dobrot.

„Výstava má tedy velmi zajímavý doprovodný program. Chcete-li zažít „Norskou zimu, přijďte do knihovny,“ zve ředitelka knihovny Blanka Konvalinková s tím, že program je již uveřejněn na webových stránkách ambasády http://www.noramb.cz/News_and_events/EEA_grants/Norska-zima-v-Liberci/ a www.kvkli.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky