Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Porota brzy vybere vítězný návrh na rozhlednu Pekelný vrch u Raspenavy

Mgr. Langer Jiří

  • 03. 06. 2010 15:57

Sdílet článek

 

Ing. akad. arch. Jiří Suchomel a ing. Lidie Vajnerová, statutární náměstkyně hejtmana LK, jsou členy výběrové komise, která má v pondělí 7. června v hotelu Zámeček v Raspenavě určit nejlepší architektonickou studii na výstavbu rozhledny na Pekelném vrchu.

Soutěž vyhlásiloobčanské sdružení „Rozhledna Pekelský vrch“ (16 členů) ve spolupráci s Technickou univerzitou Liberec pro studenty Fakulty architektury a umění.

„Pro výstavbu rozhledny hovoří podle autorů nápadu Zdeňka Kerharta a Gregora Kubáta jak zeměpisná poloha a výška (487 m. n. m), tak i vzdálenost ke všem zajímavým turistickým cílům severního úpatí Jizerských hor,“ uvedla Lidie Vajnerová.

Dva milovníci historie Zdeněk Kerhart a Gregor Kubát totiž při jednom průzkumu této lokality objevili torzo základů amfiteátru z meziválečného období. V těsné blízkosti byl postaven i vojenský triangl, z kterého dle pamětníků existoval nádherný výhled na Jizerské hory. Toto zjištění oba inspirovalo k obnově těchto staveb, a proto založili občanské sdružení, „Rozhledna Pekelský vrch“.

„Z důvodu vysokého lesního porostu bude rozhledna dosahovat výšky zhruba 35 metrů. Bude nabízet rozhled z výšky 522 metrů n. m,“ upozorňuje hned na začátku Zdeněk Kerhart.

Podle členů sdružení však pro vybudování této stavby však hovoří mnohé podmínky, které se v této lokalitě nedaleko Raspenavy vyskytují:

1) Poměrně malá strmost cesty, která bude sloužit pro přísun stavební techniky a materiálu a bude jednou z turistických přístupových cest, případně bude sloužit jako cyklostezka.

2) Přísun vody potřebné pro stavební účely a poté jako užitkové a pitné vody v restauraci, která by byla v budoucnu součástí rozhledny, je zajištěna studnou, která se nachází 200 – 300 metrů směrem k Lužci pod Smrkem.

 3) Výše Pekelského vrchu není extrémní ( 487 m ), což umožňuje přístup všem kategoriím obyvatelstva, včetně návštěvníkům blízkých Lázní Libverda.

 4) Perfektní a celkový výhled na panorama Jizerských hor, dále výhledy na všechny zajímavosti regionu, včetně Obřího sudu, baziliky Navštívení Panny Marie v Hejnicích, libereckého Ještědu, zámku Frýdlant v Čechách atd.

5) Ideální bod  pro start, nebo cíl cyklistických akcí.

6) Vybudovaný amfiteátr bude skýtat velké možnosti pořádání různých akcí, včetně hudebních koncertů nebo bohoslužeb.

7) V tělese rozhledny by mohly ídlitbýt umístěny přístroje mobilních operátorů.

8 ) Elektrická přípojka se dá vytvořit, neboť vedení VN je přímo protíná Pekelský vrch. Pro realizaci obou staveb hovoří i výhodná poloha ve středoevropském kontextu. Hraniční oblast s Polskem a SRN nabízí spolupráci s těmito partnery. Rozhledna i amfiteátr navazují na původní stavby, které zde vystavěli původní němečtí obyvatelé.
„Toto znovuobnovení by napomohlo k upevnění mezilidských vztahů na mezinárodní úrovni a dále by přispělo k rozvoji venkovské oblasti Frýdlantského výběžku,“ míní Zdeněk Kerhart s tím, že už se těší na pondělní studentské návrhy rozhledny na Pekelném vrchu: podle něj by náklady na vybudování  vítězného projektu neměly přesáhnou pět miliónů Kč.

Podrobnější informace na www.rozhlednapekelskyvrch.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky