Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Potraviny potřebuje desetina Čechů, i v Liberci pomůže Národní potravinová sbírka

Mgr. Langer Jiří

  • 13. 11. 2013 16:52

Sdílet článek

Historicky první Národní potravinová sbírka se uskuteční v sobotu 16. Listopadu v celé České republice.

Pomůže lidem v nouzi, kteří, stejně jako téměř desetina Čechů, nemají prostředky na nákup potřebných potravin. Do sbírky se může zapojit každý.

„I přesto, že potravinou pomoc potřebuje stále víc lidí, v Česku se stejně jako v ostatních vyspělých zemích přitom potravinami plýtvá,“ řekl krajský radní pro řízení sociálních věcí Petr Tulpa, který akci podporuje spolu s hejtmanem LK Martinem Půtou.

V obchodních řetězech Tesco, Globus, Albert, Interspar a Makro v celé České republice, včetně Liberce, budou moci lidé darovat trvanlivé potraviny, a udělat tak dobrý skutek pro lidi v charitativních zařízeních v kraji. Akce bude probíhat i v České Lípě, a to v obchodech Albert a Interspar.

„Sbírka reaguje na skutečnost, že v Česku narůstá počet lidí, kteří nemají na nákup základních potravin,“ vysvětlil Jiří Cerman, předseda sdružení Potravinové banky v Liberci.

Sbírka spolu s projektem „Potraviny pomáhají“ upozorňuje na nedostatek potravin mezi některými skupinami obyvatel, jako jsou senioři, matky s dětmi nebo rodiny v tísni a umožňuje projevit solidaritu a pomoc konkrétním a adresným způsobem.

„Potraviny bude v obchodech v celé České republice vybírat téměř tisícovka dobrovolníků. Sbírka tak bude jednou z největších akcí svého druhu u nás,“ doplnila Pavlína Kalousová ze společnosti  Byznys pro společnost, která sbírku realizuje.

Potravinová banka Liberec

Potravinová banka Liberec (PBL), která je členem České federace potravinových bank, vznikla jako čtvrtá v republice. Potravinové banka Liberec funguje v objektu bývalé pošty, vedle autobusové zastávky Dobiášova.

Liberecký kraj přispívá na provoz částkou 8 tisíc korun měsíčně na energie.

Potravinové banky shromažďují potraviny v podobě přebytků z prodeje, darů, sbírek a potravinové pomoci z EU. Tyto potraviny se pak prostřednictvím místních organizací, poskytujících veřejně prospěšné služby, zdarma dostávají k potřebným lidem.

 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky