Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radní Pavel Petráček se zúčastní Dne otevřených očí v Tyfloservisu Liberec

Mgr. Langer Jiří

  • 14. 09. 2011 15:14

Sdílet článek

 

U příležitosti 20. výročí existence projektu Tyfloservis se dne 19. září od 9 do 18 hodin v Libereckém krajském středisku Tyfloservisu, Palachova ulice 504/7, v Liberci „Den otevřených očí". Krajský radní pro sociální věci Pavel Petráček akci navštíví ve 14 hodin.

„Jde o celorepublikovou akci, která bude probíhat současně ve všech dvanácti krajských střediscích Tyfloservisu, a tak se chci podívat, jak pracuje naše krajské středisko,“ uvedl radní..

Cílem „Dne otevřených očí" bude zajímavým a hravým způsobem upozornit na problematiku života lidí s těžkým zrakovým postižením. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet vnímání světa bez zraku, na který ve svém životě tolik spoléháme.

„Bez zrakové kontroly bude možné vykonávat zcela běžné činnosti, například vypít kávu, nalít vodu do sklenice, jíst, ale i chodit s bílou holí. Hosté střediska si budou moci vyzkoušet mnohé kompenzační pomůcky, které ulehčují život nevidomým a slabozrakým lidem, budou moci upřednostnit i jiné naše smysly - sluch, hmat a čich. V rámci malého občerstvení však také chuť,“ zve  Jitka Fajmonová, vedoucí střediska.

Hudební doprovod nám na tento den obstará nevidomý muzikant pan Petr Mira, který je ochotný návštěvníkům zodpovědět dotazy týkající se zvládání života s těžkým zrakovým handicapem, ale také předvést například GPS navigační systém, díky němuž se dokáže samostatně pohybovat i v místech, která nezná.

ZA DOBU existence podpořil projekt Tyfloservis přes 50 tisíc vážně zrakově handicapovaných lidí. Tohoto výsledku by nebylo možné dosáhnout bez podpory státu, Evropské unie, místních samospráv, nadací, sponzorů a zároveň také jednotlivců, kteří přispívají v rámci veřejné sbírky Bílá pastelka.

„Vlivem stárnutí populace neustále dochází k nárůstu počtu potenciálních klientů. Doufejme tedy, že Tyfloservis bude moci pomáhat těmto lidem dalších dvacet let, protože financování služby je po skončení Individuálních projektů z EU ve všech střediscích vážně ohroženo,“ upozornila Jitka Fajmonová.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky