Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Státní svátek v Liberci a Jablonci n. N. připomenou i historickými jízdami Boveraclubu

Mgr. Langer Jiří

  • 14. 11. 2013 15:46

Sdílet článek

Dvě zajímavé akce pořádá ve spolupráci Boverclub a Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou, a.s., u příležitosti tradičních zvláštních jízd o státních svátcích  - 17. listopad -  Den boje za svobodu a demokracii.

Tentokrát budeme mít v neděli 17. listopadu 2013 naše historická vozidla v provozu jak v Liberci, tak i v Jablonci nad Nisou,“ upozornil Tomáš Krebs, předseda Boveraclubu.

JABLONEC NAD NISOU

U příležitosti zprovoznění nového obratiště autobusů u budovy jabloneckého hlavního nádraží bude v provozu po trase bývalé tramvajové linky č. 2 Hlavní nádraží – Paseky v neděli 17. 11. od 9:00 do 12:00 na zvláštní lince č. 111 historický autobus IKARUS 553, nový přírůstek flotily vozidel ve službách Boveraclubu (v záloze pak bude Karosa B 732). Zvláštní jízdenky v prodeji u průvodčího ve voze: dospělí 20,- Kč, děti 6-15 let 10,- Kč, děti do 6 let a senioři nad 70 zdarma. Cestující nad 18 let obdrží do vyčerpání zásob jako dárek lahvovou třetinku piva Konrád.

Po ukončení akce se pak oba historické autobusy přesunou do Liberce – Dolního Hanychova, kde se setkají s historickou tramvají T3M při jejích zvláštních jízdách. (jízdní řády viz příloha)

LIBEREC

V Liberci začnou oslavy slavnostní shromážděním u příležitosti 74. výročí studentské demonstrace v roce 1939 a 24. výročí Sametové revoluce 1989 ve 13 hodin u Památníku obětem komunismu v Jablonecké ulici (u SPŠ textilní). Setkání se zúčastní vedení města v čele s primátorkou Martinou Rosenbergovou, hejtman LK Martin Půta a zástupci odbojových a společenských organizací.

Proslov přednese PhDr. Jan Mohr, historik umění Severočeského muzea v Liberci, a vystoupí dětský pěvecký sbor Severáček. Slavnost bude zakončena pietním pochodem „proti zapomínání“ k radnici, k Památníku obětem okupace 1968 na nám. Dr. E. Beneše.

 

Sváteční jízdy proběhnou od 13:00 do 18:30 na historické lince č. 1 na trase Lidové sady - Fügnerova - Dolní Hanychov. Nasazen bude historický vůz T3M ev.č. 8106, který právě v tomto období před 20 lety zahájil zkušební provoz pro ověření úspornosti elektrické výzbroje za účelem zahájení modernizačního programu libereckých tramvají.

Ve voze nebude chybět čepovaný světlý ležák KONRÁD 12 - NEJLEPŠÍ LEŽÁK NA SVĚTĚ, dále lahvový "Pilot" a "Rudý ďábel" a nealkoholické nápoje. Nově v této tramvaji budou cestujícím promítány filmy a fotografie o historii dopravy a činnosti našeho sdružení. Zvláštní jízdné v prodeji u průvodčího ve voze: dospělí 30,- Kč, děti (6-15) 15,- Kč, děti do 6 let a senioři nad 70 zdarma. Druhá a další jízda: dospělí 20,- Kč, děti 6-15 let 10,- Kč. (jízdní řády viz příloha)

Státní svátek na 17. listopadu - Den boje za svobodu a demokracii

17. listopadu 1939 Hitler nařídil potlačit studentské demonstrace vojenskou silou. Devět českých vysokoškoláků bylo popraveno, přes tisícovka skončila v koncentračních táborech. V roce 1941 byl 17. listopad vyhlášen mezinárodním dnem studentstva.
Přesně o půl století později byla v Praze násilně pořádkovými silami rozehnána pokojná demonstrace studentstva. Tento krok byl začátkem převratu a tzv. Sametové revoluce, která vedla k pádu komunistického režimu

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky