Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava obrazů malířů kreslících ústy a nohama bude v čase adventním na kraji

Mgr. Langer Jiří

  • 26. 11. 2013 17:08

Sdílet článek

Domov a Centrum aktivity v Hodkovicích nad Mohelkou připravil ve spolupráci s Libereckým krajem výstavu malířů malujících ústy a nohama realizovanou společně s nakladatelstvím ÚMÚN.

Vernisáž výstavy, která se koná v čase  adventním a vánočním od 2. 12. do 31. 12. 2013, se uskuteční 2. prosince v 16 hodin ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje, U Jezu, v Liberci.

Záštitu přijali hejtman LK Martin Půta a krajský radní pro sociální věci Petr Tulpa.

„Zveme širokou veřejnost ke zhlédnutí výběru z díla malířů malujících ústy a nohama. V čase adventu tuto akci vnímáme jako zamyšlení se nad tím, zda není na čase se trochu zastavit a přemýšlet, zda tolik používané „to nejde“ náhodou neztratí na své důležitosti. Někdy lze totiž dokázat, že to prostě jde, i když tělo nechce poslouchat tak, jak jsou zdraví lidé zvyklí. A když souhra různých náhod člověka vrhne do situace, kdy má na výběr buď – anebo, čili vzdát, zahořknout a přetrpět, nebo bojovat a dokázat. Přijďte a dívejte se,“ zve Jana Lachmanová,

ředitelka Domova a Centra aktivity v Hodkovicích nad Mohelkou.

Nakladatelství Umělců Malujících Ústy a Nohama. Kdo jsou tito lidé? A proč malují ústy a nohama?

Jsou to lidé, kteří úrazem, nemocí, či vrozenou vadou ztratili tvořivou schopnost rukou. Mnozí z nich jsou upoutáni na lůžko, či invalidní vozík. Ve svém každodenním životě jsou závislí na pomoci druhých lidí. Tito lidé se však nevzdali a navzdory svému osudu

rozvíjejí svůj umělecký talent a malují neobvyklým způsobem. Štětec vedou ústy, nebo drží nohou. Najdeme je po celém světě, vědí o sobě, jsou členy – nebo stipendisty – Celosvětového Sdružení malířů malujících ústy a nohama se sídlem v Lichtenštejnsku. Zakladatelem sdružení byl pan Erich Stegmann.-maloval ústy (od svých dvou let byl ochrnutý po nemoci na obě ruce). Byl to velmi nadaný umělec a měl velký organizační talent. Sám zpočátku kontaktoval stejně postižené v různých částech světa. Počet jeho „kolegů“ rostl a dal vzniknout výše jmenovanému Sdružení malířů v roce 1956.

Postupně pod vedením Sdružení vznikala ve více než 40 zemích světa nakladatelství, která v jednotlivých zemích tyto malíře představují veřejnosti. V roce 1993 vznikla nakladatelství i v České republice v Liberci.

Po celém světě lidé znají malíře, malující ústy a nohama hlavně z pohlednic – přání. V podobě vánočních a velikonočních přání, přání ke slavnostním příležitostem a v kalendářích své práce tito malíři představují. Nakladatelství samostatně, či se Sdružením organizují pravidelně výstavy jejich obrazů. Sjednocujícím motivem a cílem těchto umělců bylo a zůstává ukázat veřejnosti, že i člověk s postižením není v životě pasivní, ale tvoří, pracuje dle svých možností jako všichni ostatní lidé. Snaží se v životě prosadit, pro druhé něco vytvořit, být také užitečný. Jejich obrazy jsou plné optimismu a radosti. Když si všimneme, jak obrazy byly vytvořeny, většinou si intenzivněji uvědomíme i skutečné a pravé hodnoty života.

„ Mílí přátelé „

možná i vy máte doma kalendář s fotografiemi a obrázky paní Mgr. Šárky Dvorské, paní Lenky Bromkové – Kalinové, paní Zdeňky Jěžkové, slečny Štěpánky Korchové, Veroniky Svatošové, pana Petra Šrámka, Tomáše Janouška, Pavla Hejhala, Jakuby Hříbka a dalších jejich zahraničních kolegů. Jmenovaní jsou stipendisty Sdružení, které poskytuje reprodukční práva jejich tvorby v České republice Nakladatelství UMÚN s.r.o. Cílem Nakladatelství UMÚN s.r.o., není jen podpořit těchto pár jmenovaných jedinců, ale pomoci i jiným lidem s tělesným postižením. Proto do své činnosti a práce při přípravě zásilek přednostně zapojuje lidi s tělesným postižením. Mezi tyto lidi patří i klienti ÚSP v Hodkovicích nad Mohelkou, kteří se podílejí na balení zásilek.

V závislosti na úspěšnosti činnosti podporuje Nakladatelství UMÚN také sociální projekty OÚSS Domova a centra aktivity v Hodkovicích nad Mohelkou, kde žije pan Petr Šrámek, který maluje nohama. Tyto peníze nejsou použity jen pro jeho osobu, ale i pro potřeby všech postižených, kteří žijí v péči jmenovaného ústavu. Obdobně je tomu i v ÚSP Rybníček v Litovli, v ÚSP Domov Paprsek v Olšanech u Šumperka, u občanského sdružení Asociace pro osobní asistenci se sídlem v Chrašťanech u Prahy. Nakladatelství rovněž přispívá na individuální přepravu lidí s tělesným postižením speciálními mikrobusy v Praze. Současně Nakladatelství finančně podporuje Národní radu zdravotně postižených České republiky.

Více informací o Nakladatelství UMÚN a malířích najdete: www.umun.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky