Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstava skvělých fotografií tichých míst i lidí Jiřího Chalupy se koná v Železném Brodě

Mgr. Langer Jiří

  • 31. 12. 2013 13:00

Sdílet článek

V Městské galerii Vlastimila Rady se ve čtvrtek 9. ledna 2014 od 17. 30  hodin  uskuteční vernisáž výstavy fotografií JIŘÍHO CHALUPY s názvem KLÁŠTERY A JEJICH LIDÉ. Vystaveno bude přes čtyřicet velkoformátových fotografií, které vznikaly v průběhu práce na knize Tichá srdce spisovatelky Aleny Ježkové.

Stejného dne od 19 hodin se v kině KC Kino Železný Brod koná beseda s Jiřím Chalupou a Alenou Ježkovou o knize, psaní a fotografování, spojená s  autorským čtením.

Výstava v Železném Brodě zahajuje tematickou sérii výstavních projektů fotografa Jiřího Chalupy, které se v roce 2014 představí i na jiných místech, například v Želivském klášteře nebo v Praze na Strahově.

Sám autor o své práci říká: „Soubor fotografií vznikal v přímé vazbě na knihu Tichá srdce. S Alenou Ježkovou jsme po pět uplynulých let navštěvovali kláštery v Čechách a na Moravě, ty činné i ty dnes již zaniklé, ona psala a já jsem fotil. Udělal jsem stovky fotografií. Samozřejmě ne všechny mohly být potom v knize publikovány, ten soubor je mnohem širší. Obsahuje fotografie krajin, klášterních areálů, architektury, také portréty řeholníků, kterých si velmi cením.“

Kniha Tichá srdce, která vyšla v červnu 2013, přináší téměř tři desítky rozhovorů s představenými klášterů, řeholníky a řeholnicemi a představuje téměř šedesát činných nebo zaniklých klášterů v Čechách a na Moravě. Sto padesát černobílých fotografií Jiřího Chalupy tvoří rovnocennou rovinu knihy - vlastně jsou tím prvním, co nás zasáhne, když knihou listujeme. Krásu gotické a barokní architektury citlivě zasazené do krajiny střídá  pustota zapomenutých nebo zaniklých klášterních míst, a jedno ani druhé nenechává diváka chladným... Stejně působivé jsou i zachycené lidské tváře, v nichž čteme stopy hořkých životních zkušeností, stejně jako moudrost a radost.

Knihu Tichá srdce si budete moci po celou dobu výstavy zakoupit v galerii, a to od 10. ledna do 2. února 2014. Na vernisáži výstavy 9. ledna a na následné besedě budete mít možnost dát si tuto publikaci podepsat od obou tvůrců. Výstavu můžete navštívit do       2. února 2014, galerie je otevřena o víkendech od 13 do 16 hod., na požádání v kanceláři Informačního a kulturního střediska i mimo uvedenou otevírací dobu.

Autor:
Bc. Iva Chaloupková, vedoucí Informačního a kulturního střediska Železný Brod, mob. 722 793 091
 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky