Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výstavu 100% SKLO ze Železného Brodu uvidí Praha

Mgr. Langer Jiří

  • 14. 06. 2010 14:45

Sdílet článek

 

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Železném Brodě letos slaví 90. výročí svého založení. Uměleckoprůmyslové museum v Praze při této příležitosti připravilo ve spolupráci s touto školou retrospektivní výstavu nazvanou 100% SKLO Sklářská škola v Železném Brodě 1920–2010, která bude plná živých barev, tvarů a skleněné fantazie. Vernisáž se uskuteční ve středu 16. června v 17 hodin  ve výstavním sále Uměleckoprůmyslového muzea  v Praze

„Současné umělecké práce studentů se na ní potkávají s významnými díly z počátků školy, které navrhovali pedagogové Alois Metelák, Jaroslav Brychta, Oldřich Žák, Ladislav Přenosil, Zdeněk Juna a další,“ uvedla ředitelka školy akad. soch. Zdeňka Laštovičková

 

Výstava podle ní představuje širokou a pestrou kolekci skleněných váz, mis, figurek, šperků a objektů provedených snad všemi sklářskými technologiemi, v nichž se snoubí dokonalé řemeslné zpracování s výtvarnou invencí. Ilustruje cestu školy a tím i moderního českého skla za světovou proslulostí od art deca až po nejnovější trendy výtvarného pojetí tohoto ušlechtilého materiálu.

 

„Dokazuje také, že budoucnost českého sklářství jako rodinného stříbra tkví nejen v udržení tradice, ale zejména v dalším rozvíjení mezinárodně ojedinělého systému odborného vzdělávání,“ doplnila s tím, že k výstavě vychází reprezentativní publikace.

Výstava potrvá do 19. září, otevřeno je denně kromě pondělí 10 – 18 hod, v úterý 10 – 19 hod.

Další informace na www.upm.cz a www.supss.cz

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky