Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Program rozvoje cestovního ruchu Libereckého kraje

Futerová Linda

  • 25. 11. 2002 00:00

Sdílet článek

[id:1282|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

Na odboru kultury, památkové péče, tělovýchovy a sportu, cestovního ruchu bylo v měsíci květnu zadáno zpracování dokumentu Program rozvoje cestovního ruchu Libereckého kraje. Zpracování celého dokumentu bylo rozděleno na dvě části – I. etapa analytická část, II. etapa návrhová část. Zpracovatelem pro obě etapy byla na základě výběrového řízení vybrána firma pro regionální ekonomické poradenství GaREP spol. s r.o. Brno. V současné době bylo v měsíci září 2002 dokončeno zpracování I. etapy Programu rozvoje cestovního ruchu Libereckého kraje – analytické části. Celý dokument je k dispozici na www stránkách Libereckého kraje (www.kraj-lbc.cz). „Hlavním důvodem zpracování dokumentu je snaha vytvořit základní předpoklady pro koordinovaný rozvoj cestovního ruchu v kraji, tedy postupně analyzovat nabídku a poptávku, zhodnotit infrastrukturu a úroveň turistických služeb a informací a následně nastínit silné a slabé stránky současného stavu rozvoje tak, aby na jejich základě mohla být postavena rozvojová vize a návrhová strategie konkurenceschopného turistického produktu“, řekl Ing. Jaroslav Zámečník, člen rady kraje. Tento záměr vyplynul zřetelně z dlouhodobého významného postavení cestovního ruchu v ekonomickém rozvoji Libereckého kraje na jedné straně, na straně druhé je i plně v souladu se závěry programových dokumentů, zejména Strategie a Programu rozvoje Libereckého kraje. V rámci analytických prací proběhlo kompletní šetření ubytovacích zařízení. Z šetření vyplynulo, že Liberecký kraj je významnou destinací zahraničních i domácích návštěvníků. O tom svědčí fakta o ubytovací infrastruktuře. V Libereckém kraji je v současnosti kolem 50 000 lůžek.  Koncentrace turistických lůžek v kraji v přepočtu na obyvatele dosahuje nejvyšší hodnoty mezi všemi kraji České republiky. Za zmínku také stojí postavení Libereckého kraje z hlediska návštěvnosti – v roce 2000 navštívilo Liberecký kraj 877 000 hostů. Jen ve 4 krajích ČR byla návštěvnost vyšší (Praha a kraje Jihočeský, Královehradecký a Jihomoravský). Mezi zajímavými výstupy dokumentu můžeme dále uvést například analýzu návštěvnosti Libereckého kraje a analýzu profilu návštěvníka nebo charakteristiku a popis turistických oblastí Libereckého kraje. Z analýzy anketního šetření letní návštěvnosti Libereckého kraje lze „vymodelovat“ s využitím těch nejvíce frekventovaných výsledků typického letního návštěvníka. Jak by asi takový typický letní návštěvník vypadal?.... Určitě bude spíše mladý, sportovně laděný, nebo alespoň mladšího středního věku – nejvíc tak do 45 let. Bude chytřejší než průměrný občan. Muž bude podnikatel a žena asi úřednice. Budou mít pravděpodobně lepší příjem, rozhazovat však nebudou. Pokud bude z ČR, tak bude nejspíš z Prahy. V podstatě může být odkudkoliv, ale nejčastěji z města. Cizinec bude patrně Němec, ale spíše venkovan....Tyto a další zajímavé výstupy lze v tomto dokumentu nalézt.

Dne 28. listopadu 2002 od 13.00 hod. se v zasedací místnosti ve 3. patře v sídle Libereckého kraje uskuteční prezentace a projednávání dokumentu Program rozvoje cestovního ruchu Libereckého kraje. Celý dokument bude prezentován firmou GaREP spol. s r.o. Brno, která představí další kroky k dopracování druhé, návrhové části dokumentu, jehož součástí je také formulace akčního plánu.  Na této akci bude dán prostor pro diskusi a připomínky ke zpracovanému dokumentu.

 

Zpracoval: odbor kultury, tělovýchovy a cestovního ruchu

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky