Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Seminář "O dobrovolných nástrojích environmentálního managementu"

Futerová Linda

  • 20. 11. 2002 00:00

Sdílet článek

[id:1262|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

Liberecký kraj resort životního prostředí a zemědělství uspořádal vzdělávací seminář pro podnikatele Libereckého kraje s názvem „O dobrovolných nástrojích environmentálního managementu“. „Během semináře se účastníci mohli dozvědět, že pro zavedení systému environmentálního managementu (EMS) existují v zásadě dva předpisy – technické normy řady ISO 14001, reprezentované především kmenovou normou ČSN EN ISO 14001 „Systémy environmentálního managementu – Specifikace s návodem pro její využití“ a Nařízení Rady (ES) č. 761/2001známá též pod zkratkou EMAS – z anglického originálu Eco-Management and Audit Schneme“, řekl Radim Zika pověřený vedením resortu životního prostředí a zemědělství.

Odborní konzultanti v rámci semináře přednášeli také o problematice posuzování životního cyklu výrobků nebo činností obecně známé pod zkratkou LCA (Life Cycle Assessment). Jde o proces, kde se hodnotí  jednak spotřeba energie a materiálu a jednak na lidské zdraví a zdraví ekosystémů v reprezentativních fázích existence výrobku. Tím se LCA odlišuje od ostatních analýz jako je EIA, Hodnocení rizik a Ekologický audit, které jsou zaměřeny na rozsah a účinky výrobků na životní prostředí v určité etapě jejich existence. Pro svůj celkový pohled na proces, nebo výrobek, je někdy analýza LCA charakterizovaná jako analýza „od kolébky po hrob“.

Dalším bodem programu  bylo seznámení přítomných s Programem čistší produkce a environmentálním auditingem a jeho normami.

„Tyto systémy a programy zlepšují přístup firmy k ochraně životního prostředí a umožňují lepší informovanost veřejnosti o aktivitách firmy v této oblasti“, doplnil Zika.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky