Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výjezdní zasedání Výboru pro zdravotnictví zastupitelstva Libereckého kraje v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa

Futerová Linda

  • 12. 04. 2002 00:00

Sdílet článek

[id:1326|autor:Futerová Linda|email:linda.futerova@kraj-lbc.info|telefon:485 226 302|mobil:724 030 320|aktualizace:]

Dne 11. 4. 2002 proběhlo v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa výjezdní zasedání Výboru pro zdravotnictví zastupitelstva Libereckého kraje. Tímto krokem započala série setkání s představiteli okresů a vedoucími pracovníky zdravotnických zařízení. Potřeba takovýchto setkání vyplynula nejen z rozhodnutí Výboru, ale nabývá na významu  z důvodu chystané změny zřizovatele k některým zdravotnickým zařízením, kde dosud tuto funkci plní okresní úřady, a která by měla od roku 2003 přejít většinou pod kraj. V souvislosti s realizací reformy veřejné správy dojde k ukončení činnosti okresních úřadů a je tedy nezbytné aby kraj i touto cestou získal maximum informací o stavu a problémech zdravotnictví v regionu, které jsou potřebné pro jeho efektivní rozhodování. Význam zasedání podtrhla účast předsedy Výboru pro sociální politiku a zdravotnictví PS PČR pana Ing. Zdeňka Škromacha a přednostky OkÚ  Česká Lípa paní JUDr. Brožovské. Za kraj se vedle členů Výboru zúčastnili pan Jiří Hromádka, člen Rady kraje pověřený řízením resortu zdravotnictví a MUDr. Richtr, vedoucí odboru zdravotnictví KÚ LK. Přítomni byli rovněž ředitelé lůžkových zdravotnických zařízení okresu Česká Lípa, zástupce ředitele Nemocnice Liberec a další hosté.

 

JUDr. Brožovská poskytla základní informace o okresu Česká Lípa, přičemž zdůraznila nezastupitelnou roli  Nemocnice s poliklinikou  Č. Lípa jako jediného zařízení svého druhu v okresu. Vyzvedla aktuální potřebu rekonstrukce a modernizace tohoto zařízení s tím, že do budoucna uvažují s restrukturalizací lůžkového fondu nemocnice ve prospěch cca 60 lůžek rehabilitačně doléčovacích. Hovořila rovněž o záměru převodu dvou dosud OkÚ zřizovaných zdravotnických zařízeních pod města Česká Lípa (Nemocnice Pod Holým vrchem) a Nový Bor (LDN N. Bor). Jako důležité vidí zajištění přípravy na převod funkcí OkÚ v závěru t.r.

 

Přítomní ředitelé zdravotnických zařízení okresu informovali účastníky zasedání o problematice jimi řízených organizací. Ve vztahu k uvažovaným převodům zařízení pod města projevili někteří ředitelé určité obavy do budoucna zejména ve vztahu k financování provozu a investic, přičemž poukázali na to, že neposkytují jen služby občanům příslušných měst ale mají celookresní působnost. Mohlo by rovněž dojít ke změně rozsahu a struktury poskytovaných služeb. Pan Hromádka uvedl, že dle jeho poznatků se objevují i obavy obcí, zda budou mít dostatek prostředků k financování potřeb jimi zřizovaných zdravotnických zařízení. Ke zmíněným převodům zařízení pod města uvedl, že kraj ve svém stanovisku k žádosti přednostky JUDr. Brožovské zdůraznil nutnost ošetřit rozsah poskytovaných služeb ve smlouvách budoucích břemenem na dobu alespoň 10 let a v dalších krocích přihlédnout i k potřebám efektivního využití kapacity Nemocnice s poliklinikou v České Lípě.

K rozhodujícím bodům jednání patřily záměr na rekonstrukci a modernizaci  Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa a program rekonstrukce areálu a výstavby traumacentra Nemocnice Liberec.

 
MUDr. Tvrzník, ředitel NsP Česká Lípa informoval, že zařízení se spádem cca 110 tis. obyvatel přijme ročně k hospitalizaci cca 20 tis. pacientů. M.j. uvedl, že toto okresní zařízení vydává ročně za energie cca 36 mil. Kč. Nemocnice byla dokončena v r. 1981.V současné době vyžaduje rekonstrukci stavebních celků (střechy, obvodové pláště, vnitřní rozvody, snížení energetické náročnosti  apod.) a je nutné modernizovat přístrojové vybavení. Nemocnice má vypracován investiční záměr a požádala o dotaci ze státního rozpočtu. V letech 1992-2001 bylo proinvestováno cca 147 mil. Kč. z toho dotace ze SR činily pouze 37 mil. Kč. Vzhledem k nedostatku vlastních zdrojů se nyní omezují pouze na řešení havarijních stavů.

 

MUDr. Janoušek, náměstek LPP Nemocnice Liberec seznámil přítomné s hlavními body programu rekonstrukce areálu a výstavby traumacentra. Potřebu odůvodnil zejména změnou koncepce a zastavením výstavby DTC mimo areál nemocnice, zařazením Nemocnice Liberec do státem garantované sítě traumacenter a ostatních vysoce specializovaných oborů, současnou nevyhovující dislokací jednotlivých částí traumacentra a nezbytností obnovy odepsaných a technicky zastaralých přístrojů. Problém bude v zajištění dostatku finančních prostředků.

Vzhledem ke krajskému uspořádání bude postavení Nemocnice Liberec nabývat na významu.

 
Ing. Škromach pozvání na jednání uvítal. V dalším podpořil investiční záměr Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa. U investičního záměru Nemocnice Liberec, vzhledem k uvažované finanční náročnosti (více jak l mld. Kč), se domnívá, že bude nutné hledat i netradiční zdroje financování (zahraniční firmy apod.). Je přesvědčen, že páteří lůžkové zdravotnické péče by měly být okresní nemocnice.

 
Účastníci jednání podpořili aktivity NsP Česká Lípa a Nemocnice Liberec v oblasti investic.

Požadují legislativní řešení (vedle základních zdravotnických zákonů) problematiky zdravotnické záchranné služby a hygienické služby. Upozornili na problém zadluženosti nemocnic, vysoké investiční potřeby, chybějící pravidla pro organizaci a tvorbu sítě zdravotnických zařízení event. absenci vůle k realizaci restriktivních opatření. V závěru ocenili setkání, které bylo pro všechny přínosné. Příští zasedání Výboru pro zdravotnictví  Zastupitelstva Libereckého kraje proběhne v květnu  v Semilech.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky