Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Putovní výstava Brána recyklace míří na krajský úřad

Bc. Markéta Žitná (Dědková)

tisková mluvčí kraje a krajského úřadu

  • 28. 03. 2018 00:00
  • Životní prostředí

Sdílet článek

Putovní výstava Brána recyklace, která od roku 2009 navštívila s mimořádným zájmem již několik desítek míst, se představí také na Krajském úřadě Libereckého kraje. Ve vestibulu bude slavnostně zahájena ve středu 4. dubna v 15:30 hodin krajským radním pro resort životního prostředí, zemědělství a rozvoje venkova Jiřím Löffelmannem, zástupci krajského úřadu a rovněž společnosti EKO-KOM, která výstavu pořádá.

Výstava neobvyklým způsobem mapuje koloběh odpadů od jejich vzniku přes recyklaci až po nové užití recyklovaných materiálů v běžném životě. Zcela netradiční expozice představuje různé výrobky denní potřeby vyrobené z recyklovaných materiálů – od těch nejběžnějších, jakými jsou toaletní papír, bloky, či sklenice, až k zajímavostem typu míč z recyklované gumy, taška z recyklovaného reklamního plakátu, kabelky z recyklovaného nápojového kartonu, či chameleonů z nápojových plechovek vyrobené v rámci programu Fair Trade. Exponáty jsou umístěny v barevných plastových přepravkách, které přes svou obyčejnost přitahují pozornost návštěvníků.

Kromě finálních produktů výstava Brána recyklace nabízí i možnost seznámit se s procesem přeměny vytříděného odpadu v nový materiál - tedy s recyklací. Málokdo má možnost navštívit třídicí linku, či podnik na zpracování odpadu. Proto návštěvníci budou seznámeni i s mezistupni proměny materiálu. Odhalí se jim tajemství termínů PET flakes, PET regranulát a další. Návštěvníci mohou interaktivně ponořit své ruce do „inkubátoru“ a zjistit jak škrábe pěnové sklo nebo naopak jak měkká je polyesterová střiž.  

www.branarecyklace.cz

Výstava Brána recyklace navštěvuje česká města v rámci kampaně na podporu třídění odpadů. Jejím cílem je motivovat všechny generace k zamyšlení se nad tím, proč odpad třídit a jaký je význam recyklace v současnosti“, říká Lucie Müllerová, tisková mluvčí společnosti EKO-KOM.

Nezisková společnost EKO-KOM, která výstavu pořádá, provozuje celorepublikový systém zajišťující třídění, recyklaci a využití obalových odpadů.

www.ekokom.cz

Výstava Brána recyklace

ve vestibulu Krajského úřadu v Liberci

U Jezu 642/2a, 461 80 Liberec 2

pro veřejnost otevřeno:

pondělí, středa 8:00 – 17:00

úterý, čtvrtek, pátek 8:00 – 14:00

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky